Světové akcie odmazaly sedmiprocentní propad po brexitu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Přesně tři týdny trvalo, než se globální akciový trh vyrovnal s dopady brexitu. Právě včera totiž akciový index Dow Global mapující vývoj světových akcií smazal více než sedmiprocentní propad světových burz po oznámení výsledků britského referenda.

Globální parket zároveň podražil na letošní rekord. Prapor optimismu nesou americké a asijské burzy, které investorům letos vydělaly mnohdy i desítky procent. Ačkoli starým kontinentem zatím rezonují obavy z britské brzdy, ekonomické vyhlídky nalevo i napravo od Evropy působí na burziánský kapitál spíše jako magnet.

„V důsledku brexitu a souvisejících rizik vypadá stav globální ekonomiky, viděný evropskou optikou, možná horší, než ve skutečnosti je,“ soudí hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek. Americkému trhu, který v posledních dnech zdolal historická maxima, pomáhá především stále se vzdalující okamžik vyšších úrokových sazeb. Pod burzy přikládají i ceny ropy, které jsou podstatně vyšší než zkraje letošního roku.

Jen akcie zámořských ropných těžařů tak ze svých únorových minim podražily v průměru o 29 procent, rychleji než zbytek trhu rostly i akcie technologií či energetiky. Burzovními hvězdami jsou letos exotičtější rozvíjející se trhy.

Zisky o dvou procentních cifrách letos inkasují investoři v Indonésii, Thajsku, Filipínách nebo Pákistánu, dokonce více jak čtvrtinové zisky letos prozatím nabídly burzy v Argentině a Brazílii. Barvy Evropy hájí jen Rusko a Turecko, zatímco trh v Ankaře je o 13 procent výše než v lednu, Moskva letos vydělala dvojnásobek „Akciové trhy zůstávají optimistické, protože riziko výrazného zpomalení růstu čínské ekonomiky a otřesy čínské burzy už nejsou tak akutní,“ zdůrazňuje hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Globálním akciím pomáhají i dluhopisy. „Někteří z investorů začali přepínat na akcie, které momentálně vycházejí jako jeden z nejatraktivnějších druhů aktiv,“ doplňuje portfolio manažer Consequ Martin Pavlík.