Tesla se odchodem z burzy pouští do neprobádaného území, shodují se odborníci

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: profimedia

Jednalo se o nečekaný, z mnoha pohledů však o logický krok. Miliardář a podnikatel Elon Musk v týdnu oznámil, že už nechce, aby se automobilka Tesla dále veřejně obchodovala na burze Nasdaq a chce ji dostat do soukromých rukou. Také proto, že dlouhodobě prodělávající firma měla podle něj být pod zbytečným tlakem ze strany Wall Street. Ta se přitom o kroky Tesly začal zajímat skrze Komisi pro cenné papíry a burzu (SEC). Ať už bude ale budou kroky Tesly jakékoliv, budou krokem do neznámých vod.

SEC (Securities and Exchange Commission, Komise pro cenné papíry a burzu) se na Muskovy výroky zaměřil dle informací serveru CNBC. Dodává, že pokud by Musk svého plánu vytvořit z Tesly soukromou firmu nedostál, mohl by čelit trestnímu stíhání. Tweet, ve kterém výstřední podnikatel záměr oznámil, totiž ihned vystřelil ceny akcií až o čtyřicet dolarů výš.

Musk podílníkům za akcii nabídl 420 dolarů, tedy asi o padesát dolarů více, než je jejich současná hodnota. Sám však dodal, že bude raději, když se svých akcií zbavovat nebudou. Pro potřeby stažení Tesly z burzy a přechodu jejího obchodování do soukromého režimu plánuje vytvoření zvláštního fondu. Zda bude určen pro malé i velké investory ale neupřesnil.

Odborník na obchodní právo Stephen Diamond pro server The Verge uvedl, že žádné konkrétní finanční produkty pro zajištění této situace neexistují. Analytici si rovněž kladou otázku, proč Musk akcionáře vybízí k tomu, aby u Tesly zůstali, když jejich přítomnost bude na automobilku dále vyvíjet tlak.

Potřebné finance na odkup akcií Musk, který má v automobilce sám pětinový podíl, údajně má. Pokud by však potenciální investoři z celého obchodu chtěli vycouvat, rovněž by to pro Muska mohlo znamenat problém v podobě trestního stíhání. Odkup Tesly má vyjít dle odhadů přibližně na 50 miliard dolarů.

V twitterovém vláknu Musk rovněž naznačil, že by se mohla Tesla vydat cestou odchodu z burzy, kterou si před téměř pěti lety vybral počítačový gigant Dell. Jeho šéfa Michaela Della stál obchod 25 miliard dolarů, které získal ze svého jmění a od konsorcia Silver Lake, dvě miliardy dolarů firmě půjčil také Microsoft. Tesla je však dle analytiků v naprosto odlišné situaci, hlavně proto, že má miliardové dluhy a pokračuje v jejich dalším navyšování. Není tak vůbec jasné, jak by chtěla Tesla tuto situaci řešit.

Jak uvádí Reuters, spolehnout se Tesla bude muset pravděpodobně na státní investiční fondy. Finančně by mohl Teslu podpořit například Saudskoarabský investiční fond, který už podíl v Tesle vlastní. Hovoří se například o fondu Vision, který spravuje japonská Soft Bank a disponuje 93 miliardami dolarů původem právě z blízkovýchodních oblastí. Ať už bude ale cesta Tesly jakákoliv, dost možná se stane precedentem a bude první svého druhu.