Těžba hnědého uhlí v Česku loni klesla, u černého naopak vzrostla

uhlí

uhlí Zdroj: profimedia.cz

Těžba hnědého uhlí v Česku loni meziročně klesla o tři procenta na 43,7 milionu tun. Produkce černého uhlí se naopak zvýšila o čtyři procenta na 11,4 milionu tun. Vyplývá to ze statistik ministerstva průmyslu a obchodu. Pokles těžby hnědého uhlí podle odborníků souvisí s horší dostupností uhlí a také se sníženým odběrem uhlí pro elektrárny.

Největší hnědouhelná firma v Česku Severočeské doly, která patří do skupiny ČEZ, loni vytěžila 21,8 milionu tun uhlí, což bylo o 272 tisíc tun méně než předloni. Hlavní příčinou byla nižší poptávka po uhlí v uhelných elektrárnách ČEZ. Pro letošní rok plánují Severočeské doly vytěžit 24 milionů tun uhlí.

„Někteří výrobci elektrické energie se snažili optimalizovat strukturu výroby vzhledem k cenám emisních povolenek. V letošním roce nicméně lze očekávat vyšší těžbu i prodeje,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Předpokládaný letošní růst podle něj souvisí s odstavením jaderných elektráren v Německu a následným růstem cen elektřiny. To vedlo ČEZ k většímu využití uhelných elektráren, a tedy i vyšší poptávce po uhlí, doplnil.

Společnost OKD, která je jedinou firmou těžící černé uhlí v ČR, v roce 2010 vytěžila 11,2 milionu tun uhlí, což bylo o zhruba 600 tisíc tun více než o rok dřív. Letos firma předpokládá zhruba stejnou produkci. OKD těží ve čtyřech dolech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Vytěžitelné zásoby dávají firmě 18 až 20 let perspektivy podnikání v těžbě, o další produkci po roce 2030 rozhodne podle vedení OKD aktuální situace na trhu.

„Nárůst těžby ze strany OKD souvisí s oživenou poptávkou po koksovatelném uhlí, využívaném při výrobě oceli. Tomuto sektoru se v loňském roce dařilo především díky růstu trhu s automobily ve světě a s ním související vyšší poptávkou po oceli pro výrobu automobilů,“ podotkl Hatlapatka.

Hnědé uhlí je hůře dostupné, ceny vzrostou

Některé uhelné podniky se připravují na snižování těžby hnědého uhlí kvůli územním limitům těžby v severních Čechách a odběratelům plánují zvýšit ceny za dodávky uhlí. Například společnost Czech Coal, která loni vytěžila asi 13,5 milionu tun, nabízí teplárnám hnědé uhlí za zhruba 70 korun za gigajoule. Teplárny však považují takovou cenu za příliš vysokou.

Podle analytika Petra Hlinomaze ze společnosti BH Securities může ve snižování těžby hrát roli také vyšší účinnost modernizovaných energetických zdrojů a postupný přechod některých tepláren na plyn.
Loňský růst těžby černého uhlí podle Hlinomaze souvisí s doháněním propadu v roce 2009. Tehdy se produkce snížila kvůli zpomalení ekonomiky a poklesu odběru z ocelářství.

Sokolovská uhelná vytěžila loni zhruba 8,4 milionu tun hnědého uhlí, což znamenalo meziroční pokles zhruba o 200 000 tun. Po mnoha letech, kdy se těžba stabilně pohybovala kolem deseti milionů tun, klesla třetí rok po sobě.