Trhy mažou ztráty z minulého týdne, pomohlo i vyjádření prezidenta ECB

Šéf ECB Mario Draghi

Šéf ECB Mario Draghi Zdroj: reuters

Po týdnu velkých výprodejů se finanční trhy vzpamatovaly a skokovým růstem se jim dařilo většinu nedávných ztrát vymazat. Na pomoc jim přispěchal i prezident Evropské centrální banky Mario Draghi svým projevem v Evropském parlamentu.

Draghi se snažil trhy povzbudit prohlášením, že ECB bude jednat, pokud začnou pohyby na finančních trzích ohrožovat ekonomický výhled. „Budeme analyzovat převod našich monetárních impulzů do reálné ekonomiky,“ dodal.

Mírné oživení se na trhy dostavilo už koncem minulého týdne. Včera se nejlépe vedlo těm akciím, které minulý týden padaly nejvíce. Japonské akcie posílily o více než sedm procent. I tak od minulého pondělí stále ztrácejí 11 procent. V Evropě patřila k premiantům pražská burza, která posilovala o více než tři procenta.

Jen o něco pomaleji rostly německé akcie. Ty jsou stále o tři procenta níže než na počátku minulého týdne. Ve Spojených státech se včera neobchodovalo.

Vývoj indexu Eurostoxx 50:

Investoři jsou velmi nervózní a nevědí, jak si vyložit zprávy, které přicházejí z úst centrálních bankéřů.
Jde především o záporné sazby. „To je téma, které hýbe Evropou a nově i Japonskem. V uplynulém týdnu srazila sazby hlouběji do záporu švédská centrální banka a je pravděpodobné, že k podobnému kroku v březnu přistoupí i ECB,“ říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Podle mnohých analytiků si již investoři – vzhledem k poklesu bankovních akcií – nevykládají poklesy sazeb hlouběji do záporu jako příznivé zprávy. „Myslím, že už jsme za limitem toho, co může měnová politika zvládnout,“ řekl pro televizi Bloomberg Simon French, hlavní ekonom společnosti Panmure Gordon.

Draghimu poradil, aby začal namísto dluhopisů zemí eurozóny nakupovat barely ropy. Korelace mezi inflačním očekáváním v Evropě a cenou ropy je podle něj naprosto bezprecedentní.