Venezuelská burza podražila během koronakrize o 300 procent. Burziáni tam ale štěstí nenajdou

Burza v venezuelském Caracasu

Burza v venezuelském Caracasu Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Venezuelský prezident Nicolás Maduro vede ekonomiku své země od jedné k pěti.
Caracas, hlavní město Venezuely
Venezuelský bolívar, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Burzovní svět má po první vlně pandemie koronaviru alespoň zdánlivě  jasného vítěze. Je jím parket ve vyhladovělé a ekonomicky se hroutící Venezuele. Tamější akciový index Bursatil totiž od konce března zažila silný růstový skok a posílil o rovných tři sta procent. Potenciálním zahraničním investorům by ale sázka na tamní parket příliš nepomohla. Zisky totiž nechal zmizet rozvrat venezuelské měny bolívaru.  

„Problémem je vysoká inflace, která sužuje ekonomiku a tlačí na znehodnocení měny. Výkonnost tamního indexu od začátku roku v dolarovém vyjádření tak naopak činí ztrátových zhruba 25 procent,“ uvádí Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

„Investici do místních akcií bych se za současné situace vyhnul obloukem, dokud se situace v zemi razantně nezlepší,“ dodává i portfolio manažer Consequ Adam Šperl. 

Pro Venezuelany ovšem zůstává sázka na tamní akcie jednou z mála teoretických cest, jak uchovat alespoň část kupní síly svých mezd a úspor. Meziroční míra inflace ve Venezuele dosáhla v květnu takřka 2300 procent. Burza za stejnou dobu podražila zhruba o necelé dva tisíce procent, a ceny akcií tak zhruba následovaly obecný růst cen v ekonomice.

Loňský rok je přitom oproti posledním létům obdobím relativního klidu. Za uplynulé dva roky totiž kvůli extrémní hyperinflaci i v řádu tisíců procent měsíčně podražil index Bursatil dokonce o takřka 314 tisíc procent.

„Dramatický růst venezuelského indexu je poháněn hlavně hyperinflací. Znehodnocující měna, v níž se akcie v Caracasu obchodují, pochopitelně čistě číselně kurzy akcií nafukuje, ač ty se objektivně, tedy v jiných měnách, propadají,“ dodává ekonom Czech Fundu Lukáš Kovanda.

Alespoň teoreticky burza stále žije. V závěru června dokonce podle webových stránek burzy v Caracasu nabídla investorům k úpisu nové akcie venezuelská destilerka rumu CA Ron Santa Teresa. Firma, která ještě má jako jedna z mála v zemi konkurenceschopný produkt, nabídla menšinový podíl akcií výslovně malým a středním investorům. Akciové menu v Caracasu tvoří 25 titulů, aktivněji se ovšem obchoduje jen s necelou desítkou akcií. 

„Ve Venezuele je obtížné obchodovat. Jedná se totiž o stát na pokraji zhroucení, který porušuje vlastnická práva,“ připomíná ekonom BH Securities Štěpán Křeček.