Vicepremiér koupil před klíčovou změnou akcie Gazpromu

O sobě nepochybuje. Igor Šuvalov je přesvědčen, že nic špatného nespáchal. „Obstál jsem v obou rolích, jako soukromý podnikatel i jako vládní úředník,“ říká

O sobě nepochybuje. Igor Šuvalov je přesvědčen, že nic špatného nespáchal. „Obstál jsem v obou rolích, jako soukromý podnikatel i jako vládní úředník,“ říká Zdroj: ctk

Kremlem otřásá skandál. Rodina vicepremiéra Igora Šuvalova koupila před necelými osmi lety za necelých 18 milionů dolarů akcie ve státním plynařském gigantu Gazprom, transakci provedla přes offshorovou společnost Sevenkey s bahamskou adresou. Učinila tak v době, kdy ruská vláda připravovala liberalizaci obchodu s akciemi, která poté výrazně zvýšila jejich hodnotu. S informací přišel deník Financial Times.

„Dopis ředitele společnosti fondu Sevenkey Limited odkazuje na pověření o poskytnutí 17,7 milionu dolarů firmě Nafta Moskva za účelem pořízení akcií Gazpromu,“ napsaly britské noviny.

Šuvalov byl toho času ekonomickým poradcem prezidenta Vladimira Putina, Nafta Moskva je investičním nástrojem oligarchy Sulejmana Kerimova. V roce 2005 následovalo to hlavní: odvolání zákazu pro zahraniční investice do ruských akcií, po němž následovalo jejich postupné zhodnocování. Na Gazpromu vydělala Sevenkey přes 100 milionů dolarů. „Odhalení vyvolává otázku, jak je to se vztahy členů ruské vlády s tamními oligarchy, a podtrhuje nedostatek jasných pravidel pro investice státních úředníků,“ napsaly Financial Times.

Šuvalov se hájí, že byl pokaždé zásadový, pokud jde o hrozbu střetu zájmů, a vždy přiznával své a rodinné příjmy tak, jak to žádá zákon. „Pro mě jako pro právníka jsou tyto principy svaté,“ uvedl.

Doklady, jež má ostrovní list k dispozici, dále ukazují, že Šuvalov ještě dříve spoluinvestoval do ocelářského projektu, který vedl další ruský magnát Ališer Usmanov. V dubnu 2004 Sevenkey vynaložila na Šuvalovův pokyn 49,5 milionu dolarů na koupi 13procentního podílu v Corus Steel, o který se Usmanov zajímal. Když se dotyčný svého nově nabytého držení zbavil, vyplatil bahamskému „zachránci“ 119 milionů. I tenkrát mohlo za znásobení vkladu nová norma o investicích do ruských akcií, která vyšroubovala jejich ceny.

Přátelé Šuvalova tvrdí, že vicepremiér je bez viny, protože neměl na rozhodnutí o liberalizaci akcií Gazpromu v roce 2004 žádný vliv. Bez viny je prý i v kauze Corus Steel. A připomínají, že Kerimov profitoval hlavně ze čtyřmiliardové půjčky od největšího peněžního domu Sberbank, jež mu umožnila dosáhnout na kýžený díl v Gazpromu a následně utržit za akcie přes 20 miliard.

Jak šel čas aneb Z 55 na 422 rublů

V době investice Sevenkey do plynárenského impéria Gazprom stály cenné papíry tohoto podniku v průměru 55 rublů (v přepočtu 1,9 dolaru). V prosinci 2007 hlásily 422 rublů (14,57 dolaru). Z Gazpromu odešel bahamský subjekt o rok později. Gazprom je největším světovým exportérem zemního plynu, dodává tuto surovinu do střední a východní Evropy, do zemí bývalého Sovětského svazu a USA. Stát drží v Gazpromu těsnou většinu. Akcie se nyní prodávají za 180 rublů (6,24 dolaru). Letos v březnu se cena dvakrát nakrátko přiblížila hranici 200 rublů.