Vláda vklady jistí, věřili investoři na čínské burze. Teď o peníze přijdou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Dvouciferné výnosy bez rizika. Možnost kdykoli vystoupit. Čínská burza vzácných kovů ve městě Kchun-ming lákala investory na zaručený výdělek a svůj investiční program Zlatý šperk propagovala, jako by byl podložen státními zárukami. S příchodem nejistoty na trh ale lesk Zlatého šperku zmizel. Nyní burza přiznala, že investované prostředky nevrátí.

Lidé se upínají na pomoc úřadů, podle firmy J Capital Research marně. Ukazují se tak další nástrahy čínského finančnictví, uvádí agentura Reuters.

Burze se vzácnými kovy na jihozápadě země se až do dubna letošního roku poměrně dařilo. Přilákala celkem na 80 tisíc investorů a získala od nich v přepočtu 5,7 miliard dolarů (136 miliard korun). Slibovala roční zhodnocení 13,7 procenta a právo z fondu kdykoliv odejít.

Provozovatel burzy, společnost Fanya, ji označoval jako „regulovanou a s vládními zárukami.“ Na hodnověrnosti měla burze dodat také deklarovaná spolupráce s Čínským statistickým úřadem.

Přečtěte si:

Investory lákala i pomocí reklamy v celoplošné televizní stanici. Když se ale začali v dubnu svých aktiv kvůli chabé poptávce po vzácných kovech zbavovat a chtěli své peníze zpět, Fanya přiznala první problémy s likviditou. V současné době propadu trhu s akciemi i kovy už Fanya otevřeně říká, že investoři své prostředky neuvidí.

„Ztratili jsme nejen peníze, ale i důvěru v regionální vlády,“ uvedl pro Reuters jeden z nich. Dalších 150 lidí se dokonce nedávno vydalo protestovat před sídlo centrálního bankovního regulátora v Šanghaji, aby jej donutili převzít část odpovědnosti.

Šlo však spíše o čin zoufalství. Již předtím totiž úřady provincie Jün-nan, kde burza s kovy fungovala, nároky investorů zamítly. V ostatních jurisdikcích případ formálně přijala policie, k vyšetřování nicméně nedošlo.

Vedoucí analytička společnosti J Capital Research Anne Stevenson-Jangová upozorňuje, že lidé často automaticky očekávají státní záruky, aniž by si zjistili smluvní podmínky. „Současné tahanice nakonec neprospějí nikomu. U jen velmi málo produktů je garance jednoznačně deklarována. Nastavení jasných pravidel vláda podcenila,“ dodala.