Wall Street je nejdražší od bubliny dot.com. Investorům nedochází dopady koronakrize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Na Wall Street je nejdráže od éry praskající technologické bubliny dot-com. Svědčí o tom alespoň cenovky tamních akcií ve srovnání s očekávanými dopady koronavirové pandemie na byznys firem. Podle dat agentury Bloomberg jsou investoři momentálně ochotni nakupovat akcie za 21,5násobek jejich očekávaného zisku. Tak silný optimismus panoval na trhu naposledy před osmnácti lety.

„Aktuálně si velké množství investorů neuvědomuje, jak razantní propad zisků bude,“ soudí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Americká burza má podle něho našlápnuto k opětovné korekci.  „Ceny akcií se nacházejí pouze zhruba o dvanáct procent níže oproti úrovním ze začátku roku, přičemž očekávaný pokles zisků pro letošní rok bude násobně vyšší,“ zdůrazňuje i portfolio manažer Consequ Martin Pavlík s tím, že trh zatím ještě není schopen přesněji dohlédnout dopady pandemie. 

Wall Street zažila během posledního měsíce intenzivní boom, když akciový index S&P 500 posílil od posledního březnového týdne o 27 procent. Ochotu investorů nakupovat akcie zámořských firem i při očekávané erozi jejich ziskovosti v posledních týdnech výrazně podpořila americká centrální banka Fed i vláda ve Washingtonu. „Trh nabývá dojmu, že bude-li ještě hůř, stát či centrální banka bude aktivní i na akciovém trhu, kde bude nakupovat akcie,“ vysvětluje ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

Americký Fed už nyní vykupuje z trhu například i rizikové firemní dluhopisy. „Masivní přísliby intervencí vedou k tomu, že z akcií se stávají bezpečnější instrumenty, než tomu bylo v minulosti. Tato menší míra rizikovosti částečně ospravedlňuje vyšší valuaci akciových indexů,“ dodává Pfeiler. Na zásadní uklidnění trhu ukazuje i takzvaný index strachu VIX, který zeslábl takřka na třetinu své úrovně z poloviny března. 

Rychle se vracející klid láká i hráče sázející na relativně rychlé oživení byznysu po konci koronakrize. „Zatímco pohledem letos očekávaných zisků budeme u většiny akciových titulů docházet k závěrům, že jsou předražené, v případě očekávaného profitu v roce 2021 už působí aktuální ceny akcií jako přijatelné,“ říká ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Podle něho valná část stimulů od vlád i centrálních bank skončí tak či onak na burzách.