Wall Street prochází nejdelší ztrátovou šňůrou od roku 1980

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Předvečer Svátku práce využilo k protestu hnutí Occupy Wall Street
Wall Street
Matthew Schojam, obchodník na newyorské burze, medituje před budovou burzy na Wall Street, 13. listopadu 2006. (Foto Profimedia.cz)
5
Fotogalerie

Investoři přišli během posledních devíti dnů o tři procenta svých peněz.

Nejdelší ztrátová šňůra za posledních 36 let a pokles hodnoty trhu v přepočtu o 16 bilionů korun, takový prozatímní výsledek si připisuje Wall Street přesně den před prezidentskými volbami. Akciový index S&P sdružující pět set největších zámořských firem má za sebou poprvé od roku 1980 devítidenní pokles v řadě.

Důvodem je probuzení tržních hráčů, kteří vzali možné vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách dostatečně na vědomí až v posledních dvou týdnech. „V případě Trumpova vítězství by nejspíše došlo k dodatečné negativní reakci, kterou lze odhadovat na střední jednotky procent,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek. Uplynulých devět ztrátových dní zatím připravilo zámořské burziány o tři procenta investic a Wall Street padl nejníže od konce června, kdy Velká Británie oznámila odchod z EU. Vyděšení investoři tak v posledních dnech raději sázejí na hotové peníze.

Podle dat rešeršní agentury EPFR přibylo jen za poslední týden v zámořských fondech peněžního trhu 36 miliard dolarů, to znamená zatím suverénně nejvyšší příklon k hotovosti za celý letošní rok. Na zjitřené emoce ukazuje i takzvaný index strachu VIX, investoři se podle něho v předvečer volby obávají dalšího vývoje na trzích ve stejné míře jako v den oznámení brexitu. Ekonomové zdůrazňují, že ani vítězství protikandidátky nemusí být pro burzu všelékem.

„Do konce roku budou mít investoři naopak spíše důvod prodávat v případě vítězství Hillary Clintonové, a to kvůli jejím plánům na zvýšení daní z kapitálových zisků,“ říká hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek.

e15

„Vítězství Clintonové by zřejmě bylo trhy přijato krátkodobě pozitivně, ale efekt by rychle vyprchal,“ soudí i analytik Patrie Tomáš Vlk. Volba zamíchá růstovými šancemi jednotlivých odvětví.

„Banky by si díky plánům na omezení regulace mohly vést poměrně dobře, a naopak poskytovatelé zdravotní péče by mohli trpět,“ dodává pro případ vítězství Trumpa Bártek. „Taková volba by zároveň přilepšila ropným titulům, naopak by mohla ublížit odvětvím orientovaným na export,“ dodal Sobíšek.