Zámořské firmy rozmazlují akcionáře. Blíží se krize?

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Zámořské firmy jsou vůči svým akcionářům nejštědřejší v historii Wall Street. Během prvního čtvrtletí vyplatily podílníkům ze svých pokladen 241 miliard dolarů, což překonalo dosavadní rekord z předkrizového roku 2007. Investoři si přišli na své díky dividendám i zpětným odkupům akcií. Co je však dobré pro akcionáře, není nejlepší vizitkou pro ekonomiku. Přebytečnou hotovost totiž firmy vyplácí i proto, že nevěří v růst ekonomiky a neexpandují.

„Firmy se topí v hotovosti a stále se zdráhají investovat do svého růstu. Nepředpokládám, že se na tomto stavu během letoška něco změní, akcionářské hody tak mohou pokračovat,“ domnívá se analytik společnosti S&P Howard Silverblatt.

Doposud nejvíce vyplatily americké firmy akcionářům ve třetím čtvrtletí roku 2007, a to 233 miliard dolarů. Úprk akcionářů s firemními zisky tehdy předznamenal nástup letité hospodářské krize.

Odkupy se staly fenoménem

Doslova fenoménem jsou v zámoří zpětné odkupy. Firmy za své vlastní akcie za poslední rok utratily bezmála 550 miliard dolarů, což je o třetinu více než rok předtím. Oblíbenou strategií mezi investory se tak staly sázky na firmy, u kterých se předpokládá, že mohou obdobný program co nevidět spustit.

Například veřejně obchodovaný fond (ETF) Power Shares Buyback Achievers, orientovaný na firmy nakupující vlastní akcie, tak vydělal investorům více než 20 procent, tedy o třetinu více než trh.

Firemní pokladny nacucané hotovostí jsou magnetem pro aktivistické investory. Ti zpravidla koupí ve firmě menší podíl a poté se často prostřednictvím mediálního tlaku domáhají navýšení dividendy.

Příkladem může být Apple, který si vzal do parády investorský tandem Carl Icahn a David Einhorn. I kvůli jejich nátlaku navýšil technologický gigant odkup svých akcií o bezmála 15 procent. Americké firmy momentálně sedí na více než 1,2 biliónech dolarů hotovosti, což přibližně odpovídá jejich dvouletému zisku.