Zelená i černá energie. Investorům vydělává obojí, jako jackpot si dali krypto i obyčejnou sodu

Mladí Němci se v koronakrizi s oblibou bavili online investicemi.

Mladí Němci se v koronakrizi s oblibou bavili online investicemi. Zdroj: Profimedia

Letošek je na procenta poměrně bohatý. Vydělává v zásadě každý, kdo se nebojí rizika a věří, že pandemie představuje rychle zvládnutelný fenomén. Odvrácenou stranou úspěšných sázek burziánů je dramatický boom globální inflace poté, co se do spotřebitelských cenovek začaly masivně propisovat především globální ceny komodit. Svět peněz je ovšem neúprosný a prohra spotřebitele tak často bývá výhrou burziána.

Komodity

Jen máloco bolí svět tak jako brutální komoditní růst. Investorům se ovšem otevřel zlatý důl. Rekordmanem je letos lithium poté, co investoři dokázali alespoň zčásti dohlédnout nastupující boom elektromobility. Pro baterie nepostradatelný kov tak od počátku roku podražil o 255 procent, neboť nabídka nestíhá poptávku a zásoby jsou na kritické úrovni.

Dvousetprocentní hranici atakuje uhlí, neboť postpandemický svět žádá více energie, a to i ze zdrojů, které byly ještě včera špinavé. Přes 130 procent pak investoři nacházejí v obyčejné sodě. Ta se využívá například jako surovina pro ekologickou výrobu solárních kolektorů a poptávka po nich, světe div se, roste. 

Akcie

Staré dobré cenné papíry sice letos investorům nabídly o řád nižší výnosy než kryptoměny, zato ale bylo na co „sáhnout“, totiž na byznys plán rostoucích firem. Takový, byť prostý, měl třeba jeden z největších hráčů v uhelném byznysu, americká Peabody Energy, jejíž akcie jsou o 607 procent dražší než na začátku roku.

Ze silného boomu energetiky a na ni navázaných komodit těžily také akcie rovněž americké SilverBow Resources mapující ropná ložiska v pobřežních vodách. Akcie má na kontě 450 procent. O tom, že má energetika absolutně navrch nejen na komoditních trzích, ale i na akciových burzách, svědčí letošní výkonnostní trojka, americká Ring Energy z branže blízké SilverBow. Burziánům akcie vydělala kolem 420 procent. 

Solidní zisky ale nabídly i burzy jako celek. Saúdskoarabský trh tak například letos vydělal burziánům kolem 55 procent. Obdobně i exotičtější burza v Kostarice, pozoruhodných 45 procent ovšem vydělal třeba i trh v Talinu. 

Kryptoměny

Letošní růst o 23 555 procent představuje hodnotu, která se už nevejde do leckteré kolonky. Takový je letošní příběh mince axie infinity související se stejnojmennou hrou konceptem blízkou známým Pokémonům. Přeloženo do kupeckých počtů to znamená, že teenager investující prvního ledna tisíc korun z kapesného má dnes k dispozici takřka čtvrt milionu.

Axie navíc letos dokonce netrpěla až tak vražednou volatilitou, na kterou jsou investoři zvyklí. Dvojkou je se zhruba 11 tisíci procenty telcoin ze světa decentralizovaných financí, hvězdné trio uzavírá populární mince solana, a to s letošními devíti tisíci procenty.

Dluhopisy

Bondy si investoři neoblíbili pro jejich výnosovou atletiku. Tím více to platí za situace, kdy centrální banky zalehl inflační boom, se kterým se nedá bojovat jinak než růstem sazeb, a tedy znehodnocením dluhopisů. Nicméně i tento trh má své favority. Tak třeba vysokovýnosové bondy s ratingem CCC, tedy lidově řečeno prašivé.

Jejich pelmel dokázal za tři kvartály vydělat přes deset procent, protože investoři hledají výnos, kde se jen dá. Celý trh vysokovýnosových bondů je pak zhruba o pět procent výše. Pikanterií může být dvou procentní výnos dlouhodobých dluhopisů amerických měst. 

Jaké byly TOP investice v prvním půlroce letošního roku?

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub