Červencový export opět táhly auta a stroje, stoupl o desetinu

export

export Zdroj: profimedia.cz

Zahraniční obchod Česka skončil v červenci podle údajů Českého statistického úřadu s přebytkem 25,8 miliardy korun. To je o 13,8 miliardy víc než ve stejném období loňského roku. Vývoz meziročně vzrostl o 10,3 procenta a dovoz o 4,2 procenta.

„Obrat zahraničního obchodu dosáhl 460 miliard korun, což byla letos nejnižší měsíční,“ uvedl ČSÚ. Přebytek zahraničního obchodu meziročně nejvíc vzrostl u strojů a dopravních prostředků, celkem o devět miliard korun. S největším deficitem naopak skončilo obchodování s chemickými výrobky a palivy.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče označil růst exportu o 10,3 procenta za překvapivý. „Pravděpodobně souvisí se slušným výkonem českého průmyslu v červenci,“ podotkl. Tahounem zahraničního obchodu byl podle něj opět vývoz strojů a dopravních prostředků. „Pozitivním znakem je, že z pasiva do aktiva se přehoupla bilance obchodu se surovinami,“ uvedl Franče.

Vývoj zahraničního obchodu v letech 2002 až 2011:Vývoj zahraničního obchodu v letech 2002 až 2011Vývoj zahraničního obchodu v letech 2002 až 2011 | vagaday@mf.cz

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund upozornil na horší vývoj v průběhu roku. „Od ledna sledujeme postupný pokles dynamiky exportu, který svědčí o klesající vnější poptávce. Tento trend je zřejmý i při čtvrtletním srovnání: ve 2. čtvrtletí se vyvezlo méně než v 1. čtvrtletí,“ vysvětlil. Za zpomalením dynamiky exportu vidí především zhoršení ekonomické situace u hlavních obchodních partnerů v eurozóně.

Bilance zahraničního obchodu se státy EU skončila přebytkem 52,7 miliardy korun, což bylo meziročně o 2,4 miliardy víc. Se státy mimo EU se schodek snížil meziročně o 11,4 miliardy na 26,9 miliardy korun.

Jaroslav Dolák: Před krizí nás ochrání export na východ

Podle Grunda bude pro exportéry důležitá druhá polovina roku. „Laťka je díky velmi úspěšnému loňsku nastavena vysoko a proto se můžeme v meziročním srovnání dočkat jen minimálního růstu a v závěru tohoto období nelze vyloučit ani pokles,“ dodal.

ČSÚ také provedl pravidelné roční zpřesnění údajů. Podle definitivních údajů za rok 2011 vzrostl meziročně vývoz o 13,7 procenta a dovoz o 11,4 procenta. Obchodní bilance skončila přebytkem 191,1 miliardy korun ve srovnání s 121,2 miliardy v roce 2010.