Češi pořád šetří, obchodníkům klesly tržby o 3,5 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Červnové maloobchodní tržby se meziročně snížily o 3,5 procenta po květnovém růstu o 3,2 procenta. Největší podíl na poklesu mají zhoršené prodeje a opravy aut, které meziročně spadly o 8,3 procenta. Čísla analytiky překvapila, očekávali výrazně lepší výsledky. Nejvíc tržby naopak rostly u zboží nakupovaného přes internet.

Tržby za prodej motorových vozidel klesly o 8,7 procenta a za opravy o 6 procent. Analytici upozorňují, že poměrně vysoký propad je způsoben mimo jiné i srovnáním s loňskými, nebývale vysokými prodeji. Loni v červnu totiž končilo daňové zvýhodnění nákupu nových automobilů pro podnikatele, které bylo dočasně zavedeno v rámci vládních protikrizových opatření.

„Skutečnost, že pokles je dán poměrně vysokou základnou z loňského roku, je chabou útěchou. V červnu jsme již zaznamenali pokles míry nezaměstnanosti, takže bylo logické čekat, že více zaměstnaných více utratí. Fakt, že se tak nestalo, je vážným varováním pro budoucí hospodářský růst,“ podotkla k tomu Markéta Šichtařová z Next Finance.

Za horšími čísly může být i nejistota ohledně dalšího ekonomického vývoje. „Po zdražení bydlení, energií a dopravy, což jsou výdaje, které lidé platit prostě musí, na utrácení už tolik nezbývá. Navíc panuje nejistota ohledně dalších škrtů ve státním rozpočtu, plánovaný růst DPH a hlavně důchodová reforma, což lidi od větších nákupů odrazuje,“ komentoval výsledky analytik Home Creditu Michal Kozub.

Tržby v maloobchodě - mezinárodní porovnání

Tržby v maloobchodě (CZ-NACE 47) - mezinárodní porovnáníTržby v maloobchodě (CZ-NACE 47) - mezinárodní porovnáníZdroj: ČSÚ

Domácí spotřeba k růstu HDP nepřispívá

Tržby pohonných hmot v červnu meziročně klesly o 5,6 procenta, potravin o 1,3 procenta. „Soukromá spotřeba v letošním druhém čtvrtletí zjevně stagnovala a zřejmě prakticky nepřispěla k růstu HDP. Vývoj příjmů a zaměstnanosti přitom naznačuje, že se zlepšením v této oblasti nelze počítat ani pro třetí kvartál. Česká ekonomika letos zůstane značně závislá na zahraniční poptávce,“ přidal výhled Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Rostly prodeje přes internet

Vzrostly naopak tržby za nepotravinářské zboží - vzrostly o 0,7 procenta. Výrobky pro kulturu a rekreaci o pět procent, počítačové a komunikační zařízení o čtyři procenta, textil a obuv o 2,6 procenta a farmaceutické, zdravotnické a drogistické zboží o 1,6 procenta. Nejvíce rostly tržby za zboží prodávané přes internet nebo zásilkové služby, a to o 15,5 procenta.