ChatGPT nás okrádá, stěžují si spisovatelé v čele s Georgem R. R. Martinem. Žalují OpenAI

K žalobě na OpenAI se přidal i George R. R. Martin.

K žalobě na OpenAI se přidal i George R. R. Martin. Zdroj: dpa

Společnost OpenAI, která loni v listopadu uvedla na trh jazykový model ChatGPT, čelí žalobě. Skupina spisovatelů a spisovatelek v čele s autorem knižní předlohy seriálu Hra o trůny Georgem R. R. Martinem obvinila firmu z toho, že umožňuje svému chatbotovi trénovat na jejich textech a tím porušuje autorské právo. 

Hromadná žaloba, kterou spisovatelé podali prostřednictvím organizace Authors Guild, není prvním podobným problémem, který bude muset OpenAI řešit. Je ale možné, že zvučná jména žalujících obrátí k dlouhodobým potížím s autorskými právy u umělé inteligence zájem veřejnosti. Kromě zmíněného George R. R. Martina, který stojí za komerčním fenoménem fantasy ságy Píseň ledu a ohně, se k žalobě připojil také autor bestsellerů se stovkami milionů prodaných knih John Grisham nebo jeden z nejoceňovanějších amerických romanopisců Jonathan Franzen.

Podle žaloby dokáže ChatGPT imitovat autorské styly spisovatelů nebo psát shrnutí jejich knih, a to bez povolení držitelů práv. Ti sami v žalobě tvrdí, že od společnosti OpenAI nikdy neviděli „ani niklák“. Úspěch OpenAI, kterou miliardami dolarů investičně podporuje třeba i Microsoft, je podle nich od začátku postavený právě na masivním porušování autorských práv.

Důkazem porušování autorských práv je podle žalujících spisovatelů schopnost ChatGPT používat ve shrnutích knih detaily, které nejsou dohledatelné v recenzích a ani v jiných souhrnech. Model má tak podle nich přístup ke kompletním knihám. OpenAI už dříve přiznala, že chatbot má skutečně přístup k materiálům, jež jsou chráněny autorskými právy, společnost už ale nespecifikovala, které knihy to jsou.

Bestsellerový tvůrce thrillerů a jeden z autorů žaloby Douglas Preston prý pojal podezření na nelegální praktiky ChatGPT v okamžiku, kdy se modelu zeptal na podrobný popis vedlejších postav ze svých knih. „Chatbot odpověděl správně, přestože žádané informace nemohl dohledat ani na Wikipedii, ani v recenzích,“ popsal Preston pro The New York Times. „V ten moment mi došlo, že ChatGPT čte moje knihy. A měl jsem z toho špatný pocit,“ dodal Preston.

AI musí mít jasné hranice

Autorka historických romancí Mary Bly, která svoje knihy vydává pod pseudonymem Eloisa James, trvá na tom, že je nutné vytyčit umělé inteligenci jasné hranice. „Musíme nakreslit čáru do písku a říct, že pokud chce někdo trénovat svoje modely na našich knihách, musí si je pro tento účel licencovat. Nemůže si je jenom tak brát,“ řekla Mary Bly s tím, že pokud podobnou hranici umělci nevytyčí, vývojáři budou dál jejich díla zneužívat.

Podle právních expertů ale není jasné, jestli má podobná žaloba šanci na úspěch. Někteří odborníci tvrdí, že pokud jazykový model trénuje na existujících textech s copyrightem, ale výsledkem jeho práce je pak text úplně nový, je použití právně v pořádku. Právník Edward Klaris, který se specializuje na duševní vlastnictví a mediální právo, ale tvrdí, že už pouhé kopírování existujících textů do interní databáze může být problém. „ChatGPT si bere veškerý obsah bez dovolení a podle mého názoru to soud musí označit za porušení autorského práva,“ řekl pro The New York Times.

OpenAI vydala k celé kauze stanovisko, podle kterého se snaží komunikovat s autory po celém světě. „Jsme optimističtí a věříme, že najdeme způsob, jak by z umělé inteligence mohli profitovat všichni tvůrci,“ komentovala situaci společnost podle agentury AP.

Amazon plní vygenerované knihy

Právní problémy doprovázejí ChatGPT už od jeho spuštění v listopadu loňského roku. Umělá inteligence od té doby infiltruje vydavatelský trh a například na Amazonu je od té doby k nalezení čím dál tím víc knih, které vygenerovala právě AI. A některá knižní vydavatelství jsou od okamžiku spuštění ChatGPT tak zavalena povídkami vygenerovanými umělou inteligencí, že pozastavila přijímání nových textů. Zmíněný Amazon také změnil podmínky pro autory, kteří si svoje knihy vydávají sami. Nově teď musejí uvést, jestli při psaní své knihy použili umělou inteligenci. K této informaci se zatím zákazníci nedostanou, podle Amazonu se to ale může v budoucnu změnit.

Umělá inteligence ale nepůsobí problémy jenom v beletrii. Na trhu se objevují i vygenerované turistické průvodce, které podle kritiků mohou turisty zavést na nebezpečná místa. A ještě o něco rizikovější jsou třeba knihy o sbírání hub – Newyorská mykologická společnost už dokonce kvůli nim vydala na sociální síti X varování a upozornila, že by se jimi při sběru hub rozhodně nikdo neměl řídit.

Ať zakročí vláda, chtějí spisovatelé

Jisté ale je, že na zvyšující se vliv ChatGPT bude muset nakladatelský průmysl nějak reagovat. Zatímco američtí spisovatelé podávají žalobu prostřednictvím organizace Authors Guild v těchto dnech, ti britští svoji žalobu podali už v srpnu, a navíc vyzvali ministerského předsedu Sunaka k tomu, aby vláda tvůrce aktivně podpořila a zapojila se do ochrany duševního vlastnictví a autorských práv. V otevřeném dopise, který britští spisovatelé uveřejnili pod hlavičkou Publishers Association, zdůraznili, že právo na duševní vlastnictví musí být vždy respektováno a firmy vyvíjející jazykové modely musejí žádat o povolení k použití autorských textů vždy s předstihem.