Čínští investoři loni slíbili projekty v Česku za 881 milionů

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před pěti lety v Praze, byly podepsány asi tři desítky obchodních dohod.

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před pěti lety v Praze, byly podepsány asi tři desítky obchodních dohod. Zdroj: profimedia.cz

Příliv čínských investic dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman, jsou předmětem debat od začátku jeho mandátu v roce 2013.
Skutečnost, že čínské investice nedosáhly slibovaných hodnot, kritizoval v minulosti i premiér Andrej Babiš (ANO).
3
Fotogalerie

Čínští investoři podle údajů státní agentury CzechInvest loni přislíbili v České republice uskutečnit dva projekty za 881 milionů korun. Agentura si vede statistiky od roku 1993, od kdy dojednané investice z čínské strany v tuzemsku činí zhruba 12 miliard korun. Skutečný objem investic ale nedokáže agentura vyčíslit. CzechInvest eviduje investice ve zpracovatelském průmyslu, technologických centrech, centrech strategických služeb a centrech vědy a výzkumu. Naopak nesleduje investice ve službách, obchodu a dalších odvětvích.

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga před pěti lety v Praze, byly podepsány asi tři desítky obchodních dohod. Investice Číny v Česku do loňského roku podle nich měly dosáhnout 8,6 miliardy eur (v tehdejším kurzu 231,8 miliardy korun).

Příliv čínských investic dlouhodobě podporuje prezident Miloš Zeman, jsou předmětem debat od začátku jeho mandátu v roce 2013. Hospodářská spolupráce obou zemí byla předmětem jednání během Zemanových cest do Číny i při návštěvě čínského prezidenta v Praze.

Výsledkem byla zejména řada příslibů nebo memorand o spolupráci, skutečný příliv čínských peněz byl ale podstatně nižší, než se v nich uvádělo, na což upozornila mimo jiné Česká národní banka. Skutečnost, že čínské investice nedosáhly slibovaných hodnot, kritizoval v minulosti i premiér Andrej Babiš (ANO).

Zeman kvůli nedostatečné výši čínských investic loni nejprve odmítl účast na summitu Číny se středo a východoevropskými zeměmi. Nakonec své stanovisko přehodnotil a v odloženém termínu se summitu, který se konal formou videokonference letos v únoru, účastnil. Ve svém projevu vyjádřil naději, že se podaří naplnit projekty spolupráce Evropy s Čínou, především pak iniciativu nové Hedvábné stezky.

Čínské investice podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Kohoutové nejčastěji směřují do výroby motorových vozidel, elektronického průmyslu, kovodělného a kovozpracujícího průmyslu.

„Pokud se podíváme na asijské státy, historicky vyšší a větší počet investic do Česka proudil z Japonska a Jižní Koreje,“ dodala Kohoutová.