Další komplikace vleklé zakázky? Eltodo se chce bránit vyřazení z tendru na náramky pro vězně

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

 Společnost Eltodo nesouhlasí s vyloučením z tendru na náramky pro vězně a bude se bránit právní cestou. Obrátí se minimálně na antimonopolní úřad. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) minulý týden uvedl, že vítězem tendru je firma SuperCom. O zakázku se v poslední fázi ucházelo pět zájemců, rozhodujícím kritériem byla cena. Pořízení náramků a šestiletý provoz monitorovacího centra SuperCom nabídl za 93 milionů korun.

"S rozhodnutím zadavatele o vyloučení naší společnosti z veřejné zakázky 'Elektronický monitorovací systém pro trestní justici' nesouhlasíme. Jsme přesvědčeni, že nemá oporu v zákoně a je také v rozporu s dosavadní rozhodovací praxí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jsme připraveni se proti němu bránit za využití všech zákonných prostředků," řekla webu Česká justice marketingová manažerka Eltoda Markéta Cesnaková.

Další z účastníků soutěže, společnost T-Mobile, zatím podle České justice nechtěla uvést, zda námitku podá, či ne. S vyjádřením čeká i společnost O2.



Veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 100 milionů korun bez DPH vypsala Probační a mediační služba loni koncem února. "Dnes snad končí nekonečný seriál výběru dodavatele elektronických náramků, který trval přes osm let a obsahoval lecjaké skandály a neúspěchy," uvedl Pelikán ve středu. Neúspěšní účastníci mají 15 dnů na podání námitek k antimonopolnímu úřadu. Kdyby námitky nikdo nepodal, bylo by možné smlouvu uzavřít a systém zprovoznit ještě letos.

Ministerstvo se o zavedení elektronického monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo - naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka. Tentokrát zvolilo formu soutěžního dialogu, kterého se zúčastnilo šest firem. Absolvovaly několik kol přímých jednání, každý ze zájemců o zakázku také úřadu na měsíc poskytl své výrobky k testování základních funkcí. Pět firem potom podalo konkrétní nabídku.