Elektronické náramky pro vězně dodá firma SuperCom za 93 milionů korun

Ministr spravedlnosti na vlastní kůži vyzkoušel elektronické náramky pro domácí vězně.

Ministr spravedlnosti na vlastní kůži vyzkoušel elektronické náramky pro domácí vězně. Zdroj: Blesk / Petr Soukup, Twitter / Robert Pelikán

Ženy musí s náramky zapomenout na kozačky, muži monitor pohybu snadno skryjí do nohavice.
Pelikána sledovali: Na noze měl připoutaný náramek s GPS
Elektronické náramky místo vazby schválil Senát. Čeká se už jenom na tendr
Systém pro domácí vězně umí hlídat pohyb i pití alkoholu.
Jako v americkém filmu: Domácí vězení pro trestance
6
Fotogalerie

Elektronické náramky pro domácí vězně a některé obviněné dodá firma SuperCom. Vítěze soutěžního dialogu dnes představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Pořízení náramků a provoz monitorovacího centra vyjde stát za šest let na 93 milionů korun. O zakázku se v poslední fázi ucházelo pět zájemců, rozhodujícím kritériem byla cena.

Veřejnou zakázku s předpokládanou cenou 100 milionů korun bez DPH vypsala Probační a mediační služba loni koncem února. "Dnes snad končí nekonečný seriál výběru dodavatele elektronických náramků, který trval přes osm let a obsahoval lecjaké skandály a neúspěchy," uvedl Pelikán.

Neúspěšní účastníci mohou do patnácti dnů podat námitky k antimonopolnímu úřadu. "Pokud lhůta uplyne marně a nikdo námitky nepodá, bude možné uzavřít smlouvu. Na jejím základě by měl být systém implementován, a to v průběhu letošního roku," vysvětlil ministr.

V první fázi ministerstvo získá od SuperComu za 15,5 milionu korun 280 náramků, provoz monitorovacího centra a školení zaměstnanců. V dalších šesti letech bude moci využívat až dva tisíce zařízení podle aktuální potřeby. Pelikán upozornil na to, že zatímco pobyt vězně za mřížemi vyjde na 1100 korun denně, denní náklady na odsouzeného s náramkem budou 120 korun.

Ministerstvo se o zavedení elektronického monitoringu snaží dlouhodobě, několik předchozích tendrů však zrušilo - naposledy proto, že nepřišla žádná nabídka. Tentokrát zvolilo formu soutěžního dialogu, k němuž se přihlásilo šest firem. Absolvovaly několik kol přímých jednání, každý ze zájemců o zakázku také úřadu na měsíc poskytl své výrobky k testování základních funkcí systému. Pět firem potom podalo konkrétní nabídku.

Pelikán, který si jednotlivé produkty sám vyzkoušel, náramky už dříve popsal jako "krabičku velikosti většího mobilu připoutanou na kotníku". Připustil, že pro něj byly trochu nepohodlné při spaní, jinak prý ale v běžném životě nijak neomezují - snad kromě toho, že přístroj se musí každý den dobíjet.

Formu soutěžního dialogu zdůvodnilo ministerstvo tím, že poskytuje veřejnému zadavateli stejnou flexibilitu, jakou mají soukromé subjekty, a že zároveň umožňuje nalézt nejvhodnější řešení potřeb veřejného zadavatele.

Náramky bude možné využít pro efektivnější kontrolu výkonu trestu domácího vězení a také pro některé vazebně stíhané lidi. Za jednu z hlavních výhod zařízení ministerstvo označuje možnost obviněného či odsouzeného zůstat v kontaktu s rodinou a docházet do zaměstnání.

Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci jej však ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů zatím nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci.