Deset dobrých skutků: Stovky odložených dětí dostanou kufřík na cestu životem

Zakladatelky projektu Iva Barnincová Říhová a Martina Wojtylová Opava

Zakladatelky projektu Iva Barnincová Říhová a Martina Wojtylová Opava Zdroj: La Vida Loca

Kufříky vzpomínek zavážejí autorky projektu do 60 porodnic na území celé republiky
Kufřík na cestu životem
3
Fotogalerie

Na ten okamžik Iva Barnincová vzpomíná dodnes. Spolu s Martinou Wojtylovou Opava si povídala s její kamarádkou Michaelou Chmelařovou, která v té době pracovala jako vrchní sestra novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Setkání skončilo tím, že sestra musí jít připravovat balíček pro novorozeně, které zůstalo v porodnici bez rodiny. Obě ženy to zarazilo a zároveň je z toho zamrazilo. Řekly si, že tudy povede jejich cesta pomoci.

Vznikl tak projekt Život v kufříku. Díky němu si děti bez rodiny nesou své první vzpomínky, hračky a vzkazy s sebou životem v kufříku, aby věděly, že na ně už od začátku někdo myslel.

„Tento moment – pokud jde o pomoc druhým – nám změnil život. Tenkrát jsme se dozvěděly, že pět set až šest set novorozeňátek v Česku vyrůstá bez biologické rodiny, je odloženo, nezná mateřskou lásku, pozornost a péči. Nemají první fotky, otisky ručiček nebo první hračku. Toto zjištění nás úplně paralyzovalo. Ještě nyní si vzpomínám na husí kůži, když jsem se to dozvěděla. Nemohla jsem uvěřit, že je to v naší společnosti možné,“ říká Iva Barnincová.

Obě autorky projektu začaly hledat informace o tom, jak pečovat o životní příběh opuštěných dětí, a zjistily, že toto téma se příliš neřeší nejen v Česku, ale ani v zahraničí. Otevřel se tak prostor pro jejich aktivity. Výsledný projekt jménem Život v kufříku dostal do vínku péči o psychosociální kondici dětí. Kufřík nese významné informace a je základem, který stojí na startu jejich životního příběhu.

Kufříky vzpomínek zavážejí autorky projektu do 60 porodnic na území celé republiky. „Sestřičky nás aktivně oslovují, jakmile jim začnou kufříky docházet, za což jim moc děkujeme. Tyto informace nám pomáhají v evidenci odložených novorozeňátek a také v přípravě a distribuci kufříčků ze sídla nadačního fondu v Praze,“ popisuje Iva Barnincová. Od začátku činnosti fondu v roce 2015 až do těchto dní putovalo za dětmi 1800 kufříků vzpomínek.

V projektu jde zejména o to, aby se děti nebály života, vybudovaly si důvěru v sebe sama právě prostřednictvím vazby na své narození. „K vybudování vlastní zdravé identity je zapotřebí porozumět souvislosti mezi světem a vlastní osobou, která je podepřena rodičovskou láskou, péčí a pozorností. Dětem vyrůstajícím ve vlastních rodinách tuto zásadní spojitost předávají rodiče, avšak pro děti, které v biologické rodině vyrůstat nemohou, toto klíčové pojítko chybí. Kufřík vzpomínek nese vzkaz: Máš zde své místo, máme tě rádi, žij svůj život,“ popisuje Iva Barnincová.

Kufřík kromě místa na vzpomínky obsahuje také první výbavičku do života, jako je pletená hračka, botičky, čepička, svetřík, dudlík nebo i první památníček s fotografiemi, vzkazy od sestřiček, otisk ručičky a jiné důležité údaje. Na památníček a kufřík vzpomínek pak navazují pěstouni i adoptivní rodiče, a tak postupně vznikají první hmatatelné vzpomínky na rané dětství odložených dětí.

Projekt časem získal i mezigenerační rozměr. Připojily se k němu seniorky, které u odpolední kávy pletou svetříky pro novorozence a také hračku, která je stejně jedinečná jako každé miminko. „V projektu jsme také s radostí přivítaly osobnosti z byznysu a umělecké sféry. Svou podporu nám vyjádřila paní Klára Trojanová, módní návrhářka Kateřina Geislerová, operní pěvkyně Ester Pavlů, zpěvák Martin Schreiner, herec David Matásek a křest kufříčků pro širokou veřejnost podpořila i Simona Krainová. Tito báječní lidé s pomocí neotáleli. Vše se poskládalo, jak mělo,“ vyjmenovává Iva Barnincová.

Založení Nadačního fondu chtělo po autorkách velkou odvahu a osobní nasazení. Pustily se do fundraisingu od vlastních rodin a přátel až po jednotlivé obchodní subjekty a firmy. Donátoři je naštěstí s nadšením přivítali. „Potkáváme se při Dnech dobra, je to jakási novodobá forma charitativního teambuildingu. Celý tým má možnost přímo v Nadačním fondu připravit kufříčky vzpomínek, napsat osobní dopisy odloženým novorozeňátkům, připojit svůj dárek a poté případně osobně předat kufříčky v dané nemocnici,“ říká spoluautorka projektu. Takzvanou „adopcí porodnice“ pomůže pak firma či jednotlivá fyzická osoba zajistit kufříčky vzpomínek na celý rok včetně další podpory a setkání se sestřičkami.

O projektu

La Vida Loca JE Nadační fond, KTERÝ se v projektu Život v kufříku snaží zajistit a uchovat novorozencům bez rodiny vzpomínky na první okamžiky jejich života, aby tyto děti jednou netápaly v tom, jak přišly na svět, jak vypadaly a zda je vůbec měl někdo rád. Projektu se účastní lékaři a zdravotní sestry v 60 porodnicích.

Partnery projektu jsou modelka Simona Krainová, herec David Matásek, kmotry a kmotrami projektu pak módní návrhářka Kateřina Geislerová, zpěvák a muzikálový herec Martin Schreiner, herečka Klára Trojanová a operní pěvkyně Ester Pavlů.

Ročně je v Česku odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici až 500 dětí.