Do celosvětového dění kolem čipů promluví také české firmy. Za pomoci tchajwanského kapitálu

Čip

Čip Zdroj: VUT Brno

Továrny TSMC produkují asi polovinu čipů na světě
Čip
Čip
Čip
Čip
9
Fotogalerie

Tři významné společnosti v Brně a Rožnově pod Radhoštěm navrhují a vyrábějí polovodičové komponenty. I díky tomu se Česká republika zapojila do debat ohledně výstavby továrny na čipy u našich hranic. Tchajwanský kolos TSMC zvažuje, že vybuduje produkci v Drážďanech. Češi by se mohli přidat jako partneři a subdodavatelé.

TSMC podle informací deníku E15 vede diskuze s německými a evropskými představiteli od léta. Největší zakázkový výrobce čipů světa, na kterém jsou závislé firmy jako Apple nebo AMD, operuje s myšlenkou výstavby továrny na starší 12- a 16nm výrobní procesy. Tím by mohla být alespoň částečně uspokojena poptávka zdejšího automobilového sektoru.

Debaty o případném zapojení Česka se vedly na nedávném Česko-tchajwanském investičním fóru v Praze. Stavba drážďanské továrny oficiálně schválena nebyla. TSMC primárně investuje desítky miliard dolarů do pokročilých výrobních metod (pět a méně nanometrů) a mimo jiné se zajímá o státní subvence. Ty se zatím v Evropské unii nepodařilo prosadit. Předsedkyně Evropské komise Ursula Von der Leyen pouze představila záměr strategie Chips Act.

TSMC má v Brně a Rožnově pod Radhoštěm blízkého zákazníka a partnera. Je jím výzkumné a vývojové centrum nizozemské společnosti NXP Semiconductors zaměstnávající zhruba 300 lidí. NXP v Rožnově navazuje na socialistický podnik Tesla Rožnov. V roce 1995 zde otevřela kanceláře americká Motorola. Z té byla v roce 2004 odštěpena polovodičová sekce Freescale, kterou v roce 2015 pohltilo NXP. „Rožnov tak začal hrát velmi významnou roli v celosvětovém měřítku,“ uvedla firma.

K Rožnovu se připojilo Brno. Freescale v roce 2009 koupil českou firmu Unis a její software Processor Expert sloužící pro obsluhu čipů. „Pracovali pro zákazníky jako Texas Instruments, Motorola, Fujitsu nebo National Semiconductor,“ popsal bývalý technický ředitel Unisu Stanislav Černý. NXP nyní v Česku pracuje na čipech, mikrokontrolérech či na softwaru pro automobilky a další. Loňské tržby činily 400 milionů.

Na tradici Tesly navazuje také americký ON Semiconductor. Ten v Rožnově navrhuje a vyrábí křemíkové desky a polovodičové čipy. Podnik vznikl v roce 1999 vyčleněním z Motoroly. V roce 2003 koupil rožnovské firmy Tesla Sezam a Terosil. Díky tomu na Moravu začaly proudit investice. Do posílení zdejší produkce mají v následujících letech jít další řádově miliardy korun. Česká pobočka ON Semiconductor loni měla tržby 3,7 miliardy korun a zaměstnávala 2200 lidí.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub

„Česko je díky NXP a ON Semiconductor na mapě. Jejich přítomnost pomáhá ve vyjednávání o investicích,“ uvedl Frank Bösenberg, ředitel organizace Silicon Saxony. Ta zastupuje polovodičové hráče ze Saska a Drážďan, kteří jsou s 250 firmami a 75 tisíci zaměstnanci v oboru největším čipovým výrobním centrem v Evropě.

V Brně vedle toho funguje společnost Codasip, jež navrhuje čipy na standardu RISC-V, tedy konkurenci ARM. Firma nedávno otevřela vývoj v Cambridge, zaměstná tam přes sto lidí. Další technická centrála je ve Francii. Ve vedení usedli veteráni z firem ARM, Motorola, IBM nebo UltraSoC.

Codasip získal investici deset milionů dolarů od zakladatelů Avastu, Western Digital nebo čínské Shenzhen Capital Group. „Připravujeme sérii B. Potřebujeme financovat provoz v Evropě a rychlejší světovou expanzi. Předchozí investici bychom potřebovali zdvojnásobit,“ sdělil zakladatel a ředitel Codasipu Karel Masařík.