Do cen potravin promítneme nižší DPH od ledna, ujišťují řetězce. Zlevnění ale bude trvat jen týdny

Obchodní řetězce slibují zlevnění potravin o tři procentní body, některé dokonce o šest bodů.

Obchodní řetězce slibují zlevnění potravin o tři procentní body, některé dokonce o šest bodů. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Slevy se mají týkat jen určitého množství produktů, takže jiné mohou naopak zdražit, varují analytici.
Potravinářská komora trvá na tom, že dodavatelé žádný důvod ke zdražování potravin nedávají.
3
Fotogalerie

Od Nového roku nakonec zlevní některé potraviny v reakci na pokles sazby DPH z 15 na 12 procent, který obsahuje schválený konsolidační balíček. Nižší ceny slibují například Globus, Kaufland, Lidl, Penny Market, Tesco nebo online prodejce Rohlík.cz. Podle některých analytiků je to ale spíše marketing a nikoliv závazek, který by zákazníkům přinesl dlouhodobější úlevu.

Jako první změnil už od prosince ceny Penny Market, na začátku tohoto týdne učinily stejný krok Kaufland a Tesco. „Po 1. lednu 2024, kdy dojde k úpravě cen všech produktů dle platných sazeb DPH, můžeme našim zákazníkům slíbit, že i přes nejrůznější informace o zdražování v průběhu ledna neplánujeme zvyšování cen potravin,“ ujistil mluvčí Penny Market Tomáš Kubík.

Tesco podle produktového ředitele firmy pro český trh Pavola Halásze od tohoto týdne snížilo ceny u stovky potravin tak, aby odpovídaly poklesu daně. „Po Novém roce budeme v této aktivitě pokračovat a chceme nižší sazbu DPH promítnout do cen dalších výrobků," řekl Halász.

Pozadu nechce zůstat ani Lidl, který slíbil zlevnění více než tisícovky výrobků dokonce o šest procentních bodů, tedy z 15 na devět procent. „Hodláme podpořit české zákazníky a zároveň bojovat s inflací. Jsme si vědomi toho, že inflace je pro české domácnosti velkou zátěží,“ uvedl jednatel společnosti Lidl Zoltán Nepp.

Analytik společnosti XTB Jiří Tyleček však varuje před ukvapeným optimismem. „Z posledních prohlášení řetězců cítím, že jsou pod tlakem. I když se očekává zlevnění po poklesu DPH, dodavatelům i obchodníkům objektivně rostou náklady,“ připomněl Tyleček. Míní, že po několika týdnech mohou ceny opět stoupnout. „Sleva se má navíc týkat jen určitého množství produktů, takže jiné mohou naopak zdražit,“ dodal.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) je přesvědčen, že řetězce ovlivnilo středeční rozhodnutí vlády poskytnout 3,5 miliardy korun energeticky náročným provozům na platby za obnovitelné zdroje. Podle Výborného pomohlo také jeho jednání se šéfem Úřadu pro ochranu hospodářská soutěže Petrem Mlsnou, který v příštím roce chystá přísnější kontroly řetězců.

Potravinářská komora trvá na tom, že dodavatelé žádný důvod ke zdražování potravin nedávají. Prezidentka zájmového sdružení Dana Večeřová tvrdí, že řetězce dodavatelům růst cen neumožní.

„Pokud je pustí do nějakého zdražení, budou to jednotky procent. Máme i signály o tom, že řada řetězců trvá na zlevnění," řekla.

Komora už dříve uvedla, že parlamentem přijaté snížení DPH se na cenách potravin nijak neprojeví. „Upozorňovali jsme vládu, že pokud chce něco udělat s DPH, musí jít minimálně na deset, ideálně na pět procent," podotkla Večeřová.