Do Česka se z Izraele vrátil poslední repatriační let, celkem přepravily 228 lidí

Jeden z repatriačních letů

Jeden z repatriačních letů Zdroj: Blesk:David Malík Maria Rusinova

Na pražském letišti přistálo 9. října 2023 letadlo z Tel Avivu.
2
Fotogalerie

V Praze dopoledne přistál šestý, poslední repatriační let z Izraele. Dohromady šesti lety se do Česka vrátilo 228 lidí, kteří v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Do Izraele naopak některými z repatriačních letů dorazilo 73 osob.

„Šlo o jednu z logisticky nejnáročnějších akcí. Během tří dnů jsme vypravili 6 speciálů, které dovezly do Česka 228 osob. Naše kapacity z Prahy jsme zároveň poskytli 73 izraelským občanů, kteří se vraceli pomoci své vlasti v tuto nelehkou dobu,“ shrnul ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

První Češi se vládním speciálem vrátili v noci z úterý na středu, kdy jich přiletělo 34 s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který Izrael navštívil při cestě z ministerského zasedání Evropské unie v Ománu. Druhý repatriační letoun se zhruba čtyřicítkou osob v Praze přistál v noci ze středy na čtvrtek, další ve čtvrtek odpoledne.

V noci na dnešek pak do Prahy dorazily další Airbus s menší kapacitou přes 40 osob a letoun CASA, kterým se vrátilo přes 20 lidí a dobrman. Poslední letoun Airbus přistál nyní, na palubě bylo 40 osob.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se ve středu předčasně vrátil z cesty s podnikatelskou misí v Uzbekistánu, aby česká vláda mohla pro občany do Izraele vyslat i Airbus s větší kapacitou zhruba 100 lidí. Má však poruchu, tudíž se do evakuace Čechů nezapojil.