Česká firma Transcon dokončila první modulární letiště v Africe za čtyři miliardy

Inaugurace senegalského letiště Saint-Louis

Inaugurace senegalského letiště Saint-Louis Zdroj: Ilja Mazánek mladší

Inaugurace senegalského letiště Saint-Louis
Inaugurace senegalského letiště v Saint-Louis
Inaugurace senegalského letiště Saint-Louis
4
Fotogalerie

Frýdecko-místecká společnost Transcon Electronic Systems dokončila kompletní rekonstrukci senegalského letiště Saint-Louis ve stejnojmenném městě na severu země. Senegal se tak stal první zemí s modulárním letištěm na africkém kontinentu. Jedná se o první z pěti regionálních letišť, které bude firma v průběhu následujících let modernizovat.

Transcon vyvinul koncept modulárních letišť jako první a zatím jediná společnost na světě. Ty se stejně jako modulární domy skládají z prefabrikovaných modulů, které jsou na místě následně sestaveny. Díky tomu bylo možné stavbu, která by jinak trvala tři až čtyři roky, zkrátit na rok a půl. Jejich výroba na lince, kterou Transconu zajistila firma Koma Modular, také umožňuje lepší práci s odpady, díky čemuž je celý proces ekologičtější.

Rozsáhlá rekonstrukce zahrnovala nejen stavbu vzletové a přistávací dráhy, pojezdové a parkovací plochy pro letadla, hangáru pro pozemní techniku a kontrolní věže, ale i instalaci radionavigačních systémů, kontrolního systému nebo osvětlení ranveje spolu s dodáním letištního vozového parku.

Slavnostní zakončení stavebních prací proběhlo 14. července za přítomnosti prezidenta Senegalu Mackyho Salla. Za Českou republiku dorazila spolu s českým velvyslancem v Senegalu Markem Skolilem také delegace vedená zvláštním zmocněncem prezidenta republiky a náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Tlapou. Tu Sall přijal na palubě svého speciálu, kde jednala s představiteli senegalské vlády o budoucím rozvoji obchodní a hospodářské spolupráce mezi oběma zeměmi. Sám Tlapa poté s prezidentem odletěl zpět do hlavního města Dakaru.

Prezident Sall byl podle ředitele pobočky Transcon Electronic Systems v Senegalu Ilji Mazánka mladšího mimořádně spokojený. Kvitoval vybavenost i modulární koncept letiště, který celý proces zrychlil a usnadnil.

Společnost se k celému projektu dostala na přelomu let 2016 a 2017 během česko-senegalských bilaterálních jednání, na kterých myšlenka podílet se na modernizaci letištní infrastruktury v Senegalu vznikla. Země v minulosti nejprve oslovila francouzské zhotovitele, ti však nedisponovali inovativní modulární technologií a nebyli schopni vypořádat se s odmítavým postojem tamní kmenové komunity.

„Řešili jsme zde množství, z evropského pohledu, poněkud úsměvných situací. Jedna se týkala například skutečnosti, že místní obyvatelstvo bylo zvyklé pást ovce a zebu v areálu letiště a přecházet s nimi starou ranvej. Nakonec však pomohl příslib vzniku pracovních míst a dalších příležitostí spjatých s otevřením nového letiště,“ vysvětlil pro deník E15 Ilja Mazánek mladší.

Transcon tak v listopadu 2017 uzavřel se Senegalem kontrakt v hodnotě 161 milionů eur, což je v přepočtu více než čtyři miliardy korun, na kompletní rekonstrukci pěti regionálních letišť. Jedná se o největší český projekt v subsaharské Africe za posledních více než padesát let.

Úvěrový rámec je zatím sjednán na dvě letiště. Kromě dokončeného Saint-Louis probíhají stavební práce na letišti Ourossogui-Matam na severovýchodě země. „Letiště je hotové asi ze šedesáti procent. Zatím máme vybudovanou novou ranvej a pojezdové a parkovací plochy. V nejbližší době se chystáme zahájit stavbu základů pro moduly, které je následně velice snadné a rychlé poskládat do finální podoby letištních budov,“ uvedl Ilja Mazánek mladší. Zprovoznění je plánováno na přelom let 2022 a 2023.

Úvěrový rámec na zbylá letiště Tambacounda, Kédougou a Ziguinchor je aktuálně předmětem probíhajících jednání mezi českou a senegalskou stranou.

Do budoucna by se Senegal měl stát jen jednou z mnoha zemí s modulárními letišti české výroby. „Registrujeme poptávku i v dalších afrických a asijských zemích, konkrétně mohu jmenovat Filipíny a Etiopii. Jednání vedeme i s několika dalšími státy subsaharské Afriky. Celkově mluvíme o čtyřech až pěti zemích, které v reakci na pokrok v Senegalu projevily o tuto technologii aktivní zájem,“ prozradil Ilja Mazánek mladší. Poptávky a jejich přesný rozsah se liší, v některých případech by šlo také o kompletní rekonstrukce letišť.

Dokončené letiště v Saint-Louis v příštích týdnech čeká ještě proces samotného zprovozňování, kalibrace a oživování instalovaných technologií. Pro běžné cestující by mělo být otevřeno letos na podzim.