České dráhy jednají o koupi Leo Expressu. Šéf drah Nebeský: Akvizici si můžeme dovolit

Leo Express

Leo Express Zdroj: e15 - Anna Vackova

Vlaková souprava Českých drah na pražském hlavním nádraží
Leo Express
České dráhy
Václav Nebeský, České dráhy
Leoš Novotný starší, Leo Express
6
Fotogalerie

Na českém trhu vlakové dopravy by mohlo brzy dojít k zajímavé transakci. Státní dopravce České dráhy totiž po letech znovu vyjednává o možné koupi menšího soukromého konkurenta, společnosti Leo Express. Informaci potvrdil deníku E15 generální ředitel drah Václav Nebeský, jako první na jednání upozornil týdeník Hrot.

„Leo Express má aktiva a prostředky, které by se mohly hodit do našeho vozového parku. Neoperuje jenom v Česku, což je pro nás zajímavý fakt,“ řekl Nebeský s odkazem na přítomnost dopravce například v Německu. „S firmou začínáme jednat, důvodů je více. Máme investiční apetit, co se týká dalších dopravců. Nelákají nás ani tak vlaky jako spíš autobusy. Je to výborné doplnění portfolia našich služeb,“ vysvětlil Nebeský.

Přestože dle nejhoršího scénáře, se kterým dráhy pracují, může skončit státní dopravce za letošní rok ve ztrátě až několika miliard korun kvůli pandemii koronaviru, na takovouto akvizici by peníze našel. „Máme výhodu, že jsme velká stabilní skupina. Nějakou akvizici si i v dobách finančně nepříznivých můžeme dovolit,“ řekl Nebeský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!