Čínské aerolinky Hainan mají zájem o bratislavské letiště

Nový terminál bratislavského letiště byl otevřen v roce 2010

Nový terminál bratislavského letiště byl otevřen v roce 2010 Zdroj: Wikimedia

Čínské aerolinky Hainan Airlines by se spolu s dalším nejmenovaným fondem mohly stát strategickým partnerem bratislavského Štefánikova letiště. V rozhovoru pro slovenský list Sme to uvedl generální ředitel letiště Ivan Trhlík.

„Z jednání, která jsem měl možnost absolvovat, se mi to zdá jako velmi solidní nabídka přínosná pro letiště i pro Slovensko. V současné době je to nejlepší řešení,“ uvedl Trhlík podle webu.

Slovenská vláda, která největší slovenské letiště vlastní, jeho případný dlouhodobý pronájem čínským investorům nekomentovala. Letecká společnost Hainan Airlines provozuje také linku z Prahy do Pekingu.

Čtěte také:

Bratislavské letiště zažilo nejlepší začátek roku od krachu SkyEurope

Letiště Bratislava prohloubí závislost na Ryanairu

Ve stínu Vídně

Letiště M. R. Štefánika je dlouhodobě ve stínu nedalekého vídeňského letiště, které nabízí mnohem více pravidelných leteckých spojení a které využívají také Slováci. Loni bratislavské letiště poprvé po šesti letech zaznamenalo nárůst počtu odbavených cestujících, a to o 15,4 procenta na 1,56 milionu pasažérů.

Trhlík dříve v tomto roce řekl, že letiště po výstavbě nového terminálu za 120 milionů eur (3,2 miliardy korun) potřebuje ještě další větší investice do své modernizace, které z vlastních zdrojů pokrýt nedokáže.

Slovensko v minulosti zahájilo privatizaci většinového balíku akcií bratislavského letiště. První vláda nynějšího premiéra Roberta Fica od transakce ale v roce 2006 odstoupila. Důvodem bylo, že vítěz tendru, konsorcium firem v čele s vídeňským letištěm, nezískal potřebný souhlas antimonopolního úřadu.