Eurowag miliardáře Vohánky kupuje za téměř miliardu maďarského správce vozových parků WebEye

Kamionový park Eurowagu v Kozomíně na dálnici D8

Kamionový park Eurowagu v Kozomíně na dálnici D8 Zdroj: Eurowag

Martin Vohánka, zakladatel a CEO společnosti Eurowag.
2
Fotogalerie

Poskytovatel platebních řešení pro silniční dopravce Eurowag posiluje. Po zářijovém vstupu na londýnskou burzu nyní kupuje maďarského správce vozových parků WebEye. Transakce bude nejprve vypořádána v hodnotě téměř miliardy korun, v následujících letech by se mohla vyšplhat až na 55 milionů eur, tedy 1,4 miliardy korun. 

„S integrovanými systémy cílíme na redukování dopadu našeho podnikání na životní prostředí,“ odůvodnil akvizici zakladatel firmy Martin Vohánka. Eurowag v maďarské firmě kupuje stoprocentní podíl.

Díky akvizici se Eurowagu rozšíří počet zákazníků. Společnost zalistovaná na londýnské burze také bude moci využít data z až 57 tisíc vozů, které využívají produkty od WebEye, což Eurowagu pomůže při vývoji dalších nástrojů pro platby a přizpůsobování potřebám zákazníků. 

Eurowag za WebEye okamžitě zaplatí 38,5 milionu eur, tedy téměř miliardu korun. Částka by se ovšem v následujících letech mohla v závislosti na výsledcích hospodaření firmy vyšplhat až na 55,9 milionu eur. Celou transakci musejí ještě schválit příslušné regulační úřady v Maďarsku a v Rumunsku, celý obchod by mohl být dokončen v prvním čtvrtletí příštího roku. 

Společnost WebEye působí ve 12 evropských zemích, za loňský rok utržila 16,5 milionu eur (416 milionů korun) a vykázala zisk 4,3 milionu eur. Zabývá se telematickými nástroji pro řidiče nákladní dopravy. V současné době její produkty využívá přes 57 tisíc vozidel. WebEye založil v roce 2001 Pál Neméth, který společnost dosud řídí a podílel se i na transakci. 

Eurowag loni hospodařil se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) zhruba 57 milionů eur (1,45 miliardy korun), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy korun) a zisková marže 46 procent.

Vohánka měl před vstupem firmy na burzu v Eurowagu podíl 59,1 procenta, dalších 32,67 procenta měla na konci loňského roku společnost soukromého kapitálu TA Associates. Služby Eurowagu, které zahrnují tankování, mýtné, vracení daní, správu vozového parku či finanční služby, využívá přes 350 tisíc vozidel zhruba ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.