Let MH17: Vyšetřování naznačuje, že boeing nad Ukrajinou sestřelila raketa

Trosky letu MH17

Trosky letu MH17 Zdroj: Dutch Safety Board

místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
Do Nizozemska dorazily první pozůstatky obětí katastrofy boeingu
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
Do Nizozemska dorazily první pozůstatky obětí katastrofy boeingu
místo dopadu malajsijského letadla na Ukrajině
17
Fotogalerie
Letadlo společnosti Malaysia Airlines, které se v červenci zřítilo na Ukrajině, bylo pravděpodobně sestřeleno. K takovému závěru ve své předběžné zprávě dospěli nizozemští vyšetřovatelé. Nepodařilo se jim totiž odhalit žádnou technickou závadu, která by mohla vysvětlit katastrofu letu MH17.

„Let MH17 Boeingu 777-200, provozovaný Malaysia Airlines, se rozpadl ve vzduchu pravděpodobně následkem strukturálního poškození, které způsobilo velké množství předmětů s vysokou energií,“ uvedla zpráva Dutch Safety Board. Vyšetřovatelé se tak vyhnuli přímému prohlášení že letadlo sestřelila raketa, jejich dílčí závěry to ale naznačují.

Kromě technické závady vyšetřovatelé jako příčinu neštěstí vyloučili i chyby či úmyslný čin posádky. „Záznamy komunikace mezi členy posádky v kokpitu… neodhalily žádné známky technické závady nebo nouzové situace. V kokpitu nebyly slyšet ani žádné varovné signály, které by naznačovaly technické potíže,“ napsali nizozemští experti.

„Nic nenaznačuje, že by katastrofu způsobila technická závada či chyba posádky,“ potvrzuje podle agentury ITAR-TASS vydaná zpráva. Definitivní stanovení příčin si podle vyšetřovatelů vyžádá ještě další zkoumání.

Místo pádu letu MH17

To, že pádu letadla nepředcházely žádné potíže, potvrzuje skutečnost, že záznamy hovorů v kokpitu i záznamy technických dat končí náhle. Také záznamy ukrajinských dispečerů potvrzují, že posádka nevyhlásila stav nouze.

Z rozmístění trosek boeingu vyšetřovatelé usuzují, že letadlo se rozpadlo během letu. Data o historii údržby potvrdila, že malajsijský stroj nevykazoval před letem žádné závady.

Převoz obětí katastrofy do Nizozemska

Dutch Safety Board dále uvedla, že dosud nemohla podrobně prozkoumat trosky letadla, které zadržují povstalci na východě Ukrajiny. K přesnějšímu určení příčiny (pádu) bude třeba dalšího vyšetřování,“ řekl šéf vyšetřovatelů Tjibbe Joustra. Konečnou zprávu by organizace chtěla vydat do roka od katastrofy.

Stroj na lince z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítil 17. července nad oblastí kontrolovanou proruskými separatisty. V jeho troskách zahynulo 298 lidí, hlavně Nizozemců. Vyšetřování koordinuje Nizozemsko a kromě Malajsie se procesu účastní také Ukrajina, Austrálie a Belgie.

Vzájemná obviňování z odpovědnosti

Z odpovědnosti za tragédii se navzájem obviňují Moskva, Kyjev a proruští separatisté. Podle Ukrajinské vlády a USA letoun pravděpodobně sestřelili omylem separatisté raketou Buk. Tu jim zřejmě poskytlo Rusko a zbraň měla možná i ruskou či v Rusku vycvičenou obsluhu.

O použití rakety Buk podle expertů svědčí i proděravění letounu množstvím střepin či projektilů. Rusko ale popírá, že by zásobovalo povstalce zbraněmi, a argumentuje, že rakety Buk má ve výzbroji i ukrajinská armáda.

Separatisté popírají, že by měli rakety Buk ve své výzbroji, navzdory zprávám o výskytu této zbraně ve městě Snižne, ovládaném rebely. To svého času potvrdil v interview i jeden z povstaleckých velitelů Igor Strelkov, jakož i odposlechy telefonátů mezi povstalci, zveřejněné ukrajinskou tajnou službou SBU.