Největší železniční zakázka je znovu na trhu, podmínky tendru ale nahrávají velkým firmám

Stavba železničního koridoru

Stavba železničního koridoru Zdroj: ctk

železnice
NKÚ: Modernizace železničních koridorů se neúměrně prodlužuje
NKÚ: Modernizace železničních koridorů se neúměrně prodlužuje
NKÚ: Modernizace železničních koridorů se neúměrně prodlužuje
NKÚ: Modernizace železničních koridorů se neúměrně prodlužuje
7
Fotogalerie

Správa železniční dopravní cesty znovu vypsala soutěž o obří zakázku na dostavbu čtvrtého koridoru mezi pražskou Hostivaří a Vršovicemi. Železničáři tak stihli poslední možný termín, než začal s příchodem října platit nový zákon o veřejných zakázkách. Hostivařská zakázka se soutěží už podruhé, napoprvé SŽDC tendr zrušila s poukazem na nejasnosti ve vlastních kvalifikačních požadavcích.

Za vítěze přitom komise doporučila menší litoměřickou firmu Chládek & Tintěra, která nabídla nejnižší cenu. Předpokládaná cena šestikilometrové stavby se v novém tendru nezměnila a zůstává na 3,6 miliardy bez DPH. Změnily se ale další podmínky.

„Je stanoven požadavek na zajištění vybraných prací a dodávek hlavním zhotovitelem a stanovena tomu odpovídající část kvalifikace, která musí být prokázána hlavním zhotovitelem,“ jmenovala mluvčí SŽDC Kateřina Šubová hlavní změnu v zadávací dokumentaci.

Faktický vítěz zrušeného tendru je přitom přesvědčen, že jej nové podmínky znevýhodňují. „Obecně je to smutné čtení, když vidíte, že zadavatel cíleně mění podmínky proti vám,“ uvedl obchodní ředitel Chládka & Tintěry Pavel Stoulil. Například většina personálu musí mít zkušenost se stavbou nad 540 milionů, v první soutěži se podmínka vztahovala jen na stavbyvedoucího.

„Ohledně mostů byla dokumentace také zpřísněna, osm základních mostů se nedá realizovat subdodavatelsky,“ doplnil Stoulil. Narostly rovněž požadavky na výši pojištění či obratů firem.

Chládek & Tintěra nabídla v prvním tendru cenu 3,4 miliardy korun a jako jediná se dostala pod cenu předpokládanou. Druhé sdružení Eurovia Strabag přispěchalo s cenou výrazně přes čtyři miliardy.

Litoměřická firma se stále snaží dosáhnout zneplatnění zrušení prvního tendru u antimonopolního úřadu. Zároveň žádá předběžné opatření, které by zamezilo SŽDC dokončit tendr druhý. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v uvedené věci předběžné opatření nevydal, nicméně zatím žádost navrhovatele nezamítl,“ uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Úřad si od stavební firmy vyžádal doplnění žádosti.

Podle Stoulila nové zadávací podmínky firmě Chládek & Tintěra znemožňují přihlásit se do druhého tendru samostatně. Pokud ÚOHS o předběžném opatření nerozhodne do měsíce, je nicméně firma připravena jít do nového tendru ve sdružení.