Piloti ČSA stávkují, vedení pro ně chystá tresty

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Piloti Českých aerolinií dnes zahájili protest proti vyvedení třetiny letadel z majetku aerolinek. Někteří z nich nepřišli do práce, což podle Českého sdružení dopravních pilotů ČSA (CZALPA) může zrušit asi polovinu dnešních letů. Podle informací na internetových stránkách pražského letiště již dopravce zrušil 26 letů a situace se stále mění.

Odborům vadí převod pronájmu sedmi letadel ATR 42 a převedení čtyř Airbusů na společnost Holidays Czech Airlines. V první fázi se piloti rozhodli hromadně čerpat volno z důvodu indispozice. Odbory na svém webu doporučily „každému z pilotů zvážit svůj zdravotní stav a psychické vypětí a tedy svoji schopnost bezpečně absolvovat letovou službu“.

Podle mluvčího CZALPy Filipa Gaspara ČSA převodem letadel na sesterskou firmu v rámci Českého aeroholdingu překročily restrukturalizační plán, který počítal se zeštíhlením flotily na 27 letadel. Po vyvedení letadel ATR jich dopravci zbyde 19. Gasparovi ale vadí především to, že aerolinie přijdou o své regionální linky, bez nichž ztratí hodnotu pro kupce v připravované privatizaci.

Přijdou tvrdé tresty, hrozí vedení ČSA

Vedení firmy zareagovalo na ranní protest poměrně tvrdě. „Naši právníci jsou si jistí, že tato akce není legální. Určitě neskončí bez trestu. Czalpa poslala svoje piloty do boje s prázdnými samopaly,“ řekl na mimořádném brífinku ředitel Philippe Moreels. Pracovně-právní postihy pro piloty ale nijak neupřesnil.

Podle vedení zatím protest postihl zhruba 750 cestujících. ČSA mimo jiné zareagovaly tím, že si pronajaly náhradní letadla i s posádkami od dceřiné firmy Holidays Czech Airlines. V pozdních odpoledních hodinách by měly rovněž partnerské společnosti začít posílat do Prahy větší letadla. Pokud bude protest pokračovat, pronajmou si ČSA letadla i s posádkami u partnerských dopravců. Moreels naznačil, že aerolinky se mohou poohlédnout i po nových zaměstnancích. „Na českém trhu je volných pilotů dost,“ podotkl.

Česká televize ve večerních zprávách uvedla, že aerolinie se pokusily zmírnit dopad protestu pilotů na cestující také tím, že zhruba stovce pasažérů, kterým se nepodařilo přebukovat letenky na zrušené lety, na dnešek zajistily ubytování v hotelu na letišti.

Stávka je nelegální, tvrdí Kalousek

Za vedení aerolinií se postavil ministr financí Miroslav Kalousek. „Protest pilotů proti schválenému postupu je nejen neodůvodněný, ale je také zjevně nelegální,“ uvedl s tím, že vedení aeroholdingu i ČSA postupují podle schváleného restrukturalizačního plánu.

CZALPA kritizuje restrukturalizaci aerolinií dlouhodobě. „Naším cílem není v žádném případě snaha poškodit fungování firmy a znepříjemnit život cestujícím. Musíme ale upozornit veřejnost i vlastníka na nevratné kroky managementu, které jdou proti dlouhodobým zájmům společnosti a nesou známky tunelování,“ uvedl prezident odborů Peter Žmolík.

Piloti tvrdí, že vedení ČSA upřednostňuje krátkodobý výnos a nezvažuje dopady svých kroků na budoucnost společnosti. Odbory kvůli tomu vyzvaly premiéra Petra Nečase, aby současný management aerolinek odvolal. „CZALPA očekává, že podobný scénář, jaký vláda zvolila v ČEZ, bude následovat také v Českých aeroliniích,“ uvedlo sdružení s odvoláním na nedávný odchod šéfa ČEZ Martina Romana.

Podle odborů se ČSA zbavují majetku, který potřebují pro každodenní provoz, a následně si některé služby pronajímají za mnohanásobně vyšší ceny, než je obvyklé. Kromě nového vedení prý firma potřebuje strategického partnera se zkušenostmi v oblasti letectví. „Zatímco management a akcionáři se snaží firmu zachránit, někteří zaměstnanci způsobují záměrně ekonomické potíže,“ reagovala na kritiku Hejsková. „Převod letadel z jedné společnosti aeroholdingu do druhé společnosti téže mateřské firmy je totéž, jako když si tašku předáváte z jedné ruky do druhé,“ uvedla. Piloti, kteří nyní na stojích ATR létají, prý dostanou možnost pracovat pro Holidays Czech Airlines.

Zaměstnanci ČSA hrozili v posledních deseti letech stávkou několikrát. Dosud se s nimi vedení ale vždy dohodlo a nebezpečí bylo na poslední chvíli odvráceno. Nyní je vše jinak. CZALPA tvrdí, že členové vedení odborů byli dnes pod pohrůžkou násilí vyvedeni bezpečnostní službou ze svých kanceláří v budově ČSA a byla jim zakázána letová činnost.