Plzeňská Škoda Group dodá Praze 200 tramvají za 16,6 miliardy korun

Tramvaj Škoda ForCity

Tramvaj Škoda ForCity Zdroj: Škoda Transportation

Pražský dopravní podnik (DPP) nakoupí až dvě stovky jednosměrných článkových tramvají Škoda ForCity Plus za 16,6 miliardy korun. Dodavatelem nízkopodlažních vozů bude plzeňská firma Škoda Group, která zvítězila ve výběrovém řízení. DPP nejprve objedná závazně čtyřicet tramvají, kdy prvních 20 jich do metropole dorazí v roce 2025. Médiím to ve čtvrtek sdělil vedoucí tiskového oddělení DPP Daniel Šabík. Smlouvu s dodavatelem podepíše podnik po uplynutí 15denní lhůty, kdy uchazeči mohou podat námitky. Mluvčí Škody Jan Švehla odmítl komentovat kontrakt, který je před podpisem.

Předmětem veřejné zakázky bylo také příslušenství, tedy podpora a rozvoj softwarových funkcí vozidel, poskytnutí licence k softwaru pro diagnostiku závad tramvají, technická dokumentace vozidla, zaškolení zaměstnanců DPP a deset sad náhradních dílů.

Jak přesně budou tramvaje vypadat, zveřejní podnik podle Šabíka až po uplynutí lhůty pro odvolání. Cena za jednu tramvaj je 82,5 milionu korun. Ke dvacítce vozů, které do Prahy přibudou v roce 2025, pak DPP odebere v roce 2026 dalších 20 tramvají. DPP hodnotil vozy mimo jiné podle toho, zda mají elektromagnetické brzdy, ekologické chladivo v klimatizaci nebo zda nemají kola menší než 640 milimetrů. Podnik bral na zřetel také na kapacitu nebo hmotnost vozu.

Dopravnímu podniku dorazily ve výběrovém řízení dvě řádně podané finální nabídky. Kromě vítěze tendru se přihlásila také společnost Stadler s vozidlem s pracovním názvem Stadler Tango NG Praha, která zaslala nabídku za asi 17,77 miliardy korun.

DPP má v současné době zhruba 800 tramvají. Přibližně polovina vozů je nízkopodlažních. DPP je s asi 11 tisíci zaměstnanci největší městskou firmou a na starosti má provoz MHD. Tramvaje obsluhují 35 linek. Od Škody Transportation v minulosti DPP nakoupil mimo jiné tramvaje 15T For City.

Skupina ŠkodaGroup s 8000 zaměstnanci, dříve Škoda Transportation, patří mezi přední evropské výrobce vozů pro hromadnou dopravu. Vyrábí tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlaky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy. V Česku má několik výrobních areálů a jeden také ve Finsku. Za rok 2021 utržila skupina 15,5 miliardy korun. Firma je součástí skupiny PPF.