Praha nechce platit za chyby v projektu opencard. Odvolala se proti pokutě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Praha se odvolala proti milionové pokutě, kterou dostala v květnu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby v projektu opencard. Případ nyní dostane na stůl rozkladová komise předsedy ÚOHS Petra Rafaje. Rozhodnout by měla v řádu několika měsíců.

Město má zaplatit milion korun za smlouvy, které uzavřelo bez výběrového řízení s firmou Haguess v roce 2012. Loni na podzim Rafaj potvrdil Praze pokutu 600 tisíc a Dopravnímu podniku hlavního města Prahy půl milionu korun.

Pokuty se týkaly smluv s firmou Haguess uzavřených v letech 2007 až 2009. Také v tomto případě ÚOHS kritizoval použití jednacího řízení bez uveřejnění.

O odvolání Prahy informoval mluvčí ÚOHS Martin Švanda. ÚOHS uvedl, že v případě smluv z roku 2012, kvůli nimž policie stíhá některé členy nynější i minulé rady včetně současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) a exprimátora Bohuslava Svobody (ODS), nebyly pro použití jednacího řízení bez uveřejnění splněny zákonné podmínky. Postup radnice mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Nemohli jsme jinak, říkají radní

Praha se bránila tím, že na základě dřívější licenční smlouvy nemohla zadat zakázku jiné firmě. „Rada postupovala zcela s péčí řádného hospodáře a rozhodla se nezahodit investici 1,2 miliardy korun s nutností přechodu na papírové kupony,“ uvedla koncem května pražská radní Eva Vorlíčková (TOP 09).

ÚOHS tento argument neuznal. „Uzavřením původní smlouvy o dílo a akceptací nevýhodných licenčních podmínek se zadavatel sám aktivně podílel na vytváření omezení, od nichž následně odvozoval použití jednacího řízení bez uveřejnění,“ uvedl Rafaj.

Miliardová jízdenka

Hlavní město zaplatilo za opencard, která slouží především jako tramvajenka, přes 1,2 miliardy korun. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess (dnes eMoneyServices - EMS), se kterou uzavíralo smlouvy bývalé vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Nové vedení města se pokouší z údajně nevýhodných smluv vymanit. Chtělo práva ke kartě koupit a projekt spravovat samo. Počítalo s tím, že za autorská práva zaplatí mezi 80 až 100 miliony korun. EMS ale nedávno předložila nabídku, ve které žádá několikanásobně víc.