Raději plachetnice než motorové jachty. Drahá nafta mění preference výletníků

Lidé preferují plachetnice před motorovými jachtami.

Lidé preferují plachetnice před motorovými jachtami. Zdroj: ČTK

Lidé preferují plachetnice před motorovými jachtami.
2
Fotogalerie

Kvůli drahé naftě lidé rezervují častěji plachetnice na úkor motorových jachet. Sezona motorových jachet je kratší a objednávky začínají především v zimě. Zda stejný trend bude pokračovat i příští rok zatím není jasné, řekl spoluzakladatel Boataround.com Pavel Přibiš.

Přestože nafta v České republice v uplynulém týdnu zlevnila a lidé za litr zaplatili v průměru 46,2 koruny, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byla asi o 14,6 koruny dražší. Ceny ropy na světových trzích v pátek opět stouply. V případě severomořské ropy Brent činil růst zhruba 2,3 procenta na 109,6 dolaru za barel. Loni její cena činila 76,3 dolaru za barel.

Poptávka po motorových jachtách je letos na Boataround.com o 28 procent nižší ve srovnání s loňskem. Naopak o jachty je zájem o 110 procent vyšší.

Za palivo na týden pro plachetnici lidé podle Přibiš zaplatí nižší stovky eur, obvykle do 200 eur (asi do pěti tisíc korun) týdně za celou posádku. Naproti tomu motorová jachta využívá pohonné hmoty nejen na samotný pohon, ale třeba i klimatizaci. Náklady na palivo se u ní pohybují spíše v řádech tisíců eur týdně. Přibiš upozornil, že ale rozmezí spotřeby je široké - záleží na velikosti, výkonu a vybavení jachty.

Češi si letos podle Přibiše připlácejí za lepší, vybavenější nebo novější jachty. Útrata za týdenní pobyt na lodi od začátku roku vzrostla o zhruba 5700 korun na průměrných 71 300 korun. Rekreanti na loď nejčastěji vyrážejí v šesti až osmi lidech.

Nejčastěji posádky vyrážejí do Chorvatska, Řecka a Itálie. Mezi exotickými destinacemi je na prvním místě Karibik, poptávka po něm meziročně stoupla asi dvojnásobně. Průměrná útrata v tomto případě činí 110 tisíc korun. Důvodů vyššího zájmu o Karibik je podle Přibiše několik.

„Hurikán Irma v 2017 v Karibiku poškodil anebo zcela zničil přes 60 procent lodí a množství marín. Majitelé na to reagovali a objednali nové lodě, výrobní závody na tak silnou poptávku ale nebyly schopné reagovat okamžitě, takže bylo k dispozici mnohem méně lodí,“ uvedl. V letech 2018 a 2019 kvůli menší nabídce stouply ceny, následně zasáhla pandemie koronaviru.

„Nyní je v Karibiku k dispozici dost jachet, létání je stabilnější, obavy z uzavírání hranic rezonují mnohem méně a ceny za pronájmy jachet šly výrazně dolů,“ řekl Přibiš. Dodal, že čeští cestovatelé do tohoto regionu míří zpravidla na delší pobyty, desetidenní i dvoutýdenní.

Boataround.com letos očekává rekordní sezonu, vysoký zájem je ale už i na tu následující. Meziročně je podle Přibiše zamluveno o 86 procent lodí více.