Smartwings loni hlavně kvůli covidu prodělaly 2,5 miliardy, na aerolinky dopadla i insolvence ČSA

Letoun společnosti Smartwings

Letoun společnosti Smartwings Zdroj: profimedia

Hospodaření letecké společnosti Smartwings loni skončilo se ztrátou 2,5 miliardy korun po zisku 133,4 milionu korun o rok dříve. Kvůli epidemii covidu-19 dopravci klesl počet cestujících o více než čtyři pětiny. Firma se loni musela vypořádat mimo jiné s výpadkem tržeb a s dopady nuceného přerušení provozu letadel Boeing 737 MAX.

Kvůli pandemii onemocnění covid-19 aerolinky Smartwings část loňského roku nelétaly. Počet přepravených cestujících za celý rok 2020 firmě klesl o 84 procent. Ztrátu tržeb firma vyčíslila na 13,8 miliardy korun. V důsledku pandemie a navazujících opatření musela skupina Smartwings přijmout úsporná opatření a propustit 600 zaměstnanců, uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Člen představenstva a finanční ředitel Smartwings Jiří Jurán považuje loňský rok za nejtěžší v pětadvacetileté historii firmy. „Předpokládáme, že výsledek hospodaření za rok 2021 skončí již v kladných číslech a v průběhu roku 2022 věříme v další oživení poptávky,“ uvedl.

Kromě epidemie se na loňském hospodářském výsledku aerolinek projevily i ztráty způsobené nuceným přerušením provozu letadel Boeing 737 MAX. Stroje byly celosvětově odstaveny v březnu 2019 kvůli dvěma nehodám v Indonésii a v Etiopii, při nichž zahynulo 346 lidí. Zpět do provozu je mohly Smartwings nasadit koncem loňského roku, tedy po téměř dvou letech. Společnost má sedm letadel tohoto typu.

Hospodaření firmy podle mluvčí aerolinek negativně ovlivnilo i znehodnocení finanční investice do dceřiných Českých aerolinií, které jsou od letošního března v úpadku. V červnu soud povolil její reorganizaci, kterou má vypracovat mateřská společnost Smartwings.

Letos v březnu Smartwings uzavřely dohodu s bankami v čele s UniCredit Bank, díky které získaly úvěr dvě miliardy korun, za který z 80 procent ručí státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Společnost také obdržela finanční pomoc v řádu vyšších stovek milionů korun od svých českých akcionářů, zejména společnosti Unimex Group.

Největší česká letecká společnost Smartwings patří do koncernu Smartwings Group ze skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Kromě pravidelných linek a charterových letů Smartwings dlouhodobě zajišťují také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, světové humanitární a sportovní organizace. Flotila Smartwings Group čítá 43 letadel.