Vrtulníky budou díky robotickým nožkám přistávat i v členitém terénu

robotické přistávací nožičky v akci

robotické přistávací nožičky v akci Zdroj: DARPA

Helikoptéry jsou oproti letadlům vynikající dopravní prostředky, co se náročnosti na rozlohu vzletové plochy týče. Přesto však vyžadují jeden zásadní fakt – ona plocha musí být naprosto rovná, jinak se přistání a vzlet nekoná. Inženýři z americké Agentury ministerstva obrany pro pokročilé výzkumné projekty (DARPA) nedávno představili řešení, která v tomto ohledu mění pravidla hry – robotické nožičky.

Adaptivní robotické přistávací zařízení na podvozku budoucích helikoptér má strojům umožnit přistávat třeba až ve dvacetistupňovém svahu kopců či v členitém, kamenitém terénu. Inženýři jeho funkčnost zatím ověřili pouze na dálkově ovládaném modelu (na videu), ale věří, že se brzy dostane do normální produkce, na čemž pracují na Technologickém institutu v Georgii.

Zařízení připomíná ocelové nohy kobylky, které se při vzletu přimknou k tělu helikoptéry. Ta je vybavena několika čidly, která monitorují okolí a vyhodnocují členitost terénu pod strojem. Při přistávacím manévru pak vyhodnocují jednotlivé vzdálenosti a udržují stroj v rovině, zatímco nožky uzpůsobují své nastavení. DARPA navíc tvrdí, že přistávací zařízení je jen o „trošku“ těžší, než klasické lyžiny.