Výrobce autonomních vozidel Mobileye vstoupí na burzu. Míří na 50 miliard dolarů

Na burzu by měl startup Mobileye vstoupit v polovině příštího roku.

Na burzu by měl startup Mobileye vstoupit v polovině příštího roku. Zdroj: Mobileye/Intel

Mobileye v příštím roce otestuje autonomní taxi v Tel Avivu a Mnichově.
Izraelský startup se zabývá vývojem systému pro autonomní řízení.
Izraelský startup koupil v roce 2017 Intel za 15 miliard dolarů.
Mobileye založil v roce 1998 profesor Amnon Shashua.
Autonomní systémy od Mobileye využije pro své transportéry také společnost Udelv.
7
Fotogalerie

Autonomní vozidla sice ještě nejsou běžnou součástí dopravy, už nyní je ale možné do nich investovat. Izraelský Mobileye, který vyvíjí systémy autonomního řízení a testuje autonomní vozidla, vstoupí příští rok na burzu. V současné době startup vlastní technologický gigant Intel, který ho před čtyřmi roky koupil za více než 15 miliard dolarů.

„Mobileye za roky pod Intelem zaznamenal značný růst tržeb, dosáhl mnoha technických inovací a významně investoval přímo do řešení nejsložitějších vědeckých a technologických problémů, které společnosti připraví půdu pro produkci autonomního řízení ve větší míře,“ uvedl Intel v prohlášení. 

Intel záměrem přivést Mobileye na burzu reaguje na poptávku na trzích, na kterých se projevuje zájem o společnosti zabývající se moderní dopravou – jedná se zejména o elektromobily a autonomní vozidla. Zájem přitahují především automobilky Tesla nebo v poslední době Rivian.

Naopak výroba čipů, jež je hlavním zdrojem příjmů Intelu, se v posledních měsících potýká s řadou problémů a není zcela jasné, kdy jejich produkce dokáže uspokojit poptávku. Na burzu by Mobileye měl vstoupit v polovině příštího roku. 

„Předpokládané příjmy Mobileye za rok 2021 by měly být meziročně o 40 procent vyšší než za předešlý rok, což demonstruje silné výhody spolupráce obou společností,“ uvedl šéf Intelu Pat Gelsinger. Tržby izraelského startupu za loňský rok dosáhly téměř jedné miliardy dolarů. Většina příjmů Mobileye pochází z vývoje řídicích asistentů, které využívají například značky Ford nebo Volvo. V současné době by měl startup dosahovat dle odhadů valuace přes 50 miliard dolarů.

Ambice Mobileye ovšem nekončí u asistentů, do budoucna by technologický startup rád vyvinul systém, který umožňuje plně autonomní řízení. Příští rok by Mobileye rád spustil testování autonomní taxislužby v Tel Avivu a v Mnichově. Službu bude provozovat ve spolupráci s německou autopůjčovnou Sixt a izraelským startupem Moovit, který Mobileye před nedávnem koupil za 900 milionů dolarů (zhruba 20 miliard korun).

„Rozhodnutí Intelu přivést Mobileye na burzu je chytrý způsob, jak umožnit investorům vsadit peníze na technologii samořídicích aut. Mnoho lidí má jistě jen velmi malý zájem investovat do Intelu napřímo, a to zejména kvůli problémům kolem čipů,“ myslí si Martin Peers z webu The Information. Peersova slova potvrzuje i fakt, že akcie Intelu v letošním roce oslabily. V dubnu byla jejich hodnota 68 dolarů za kus, v prosinci to už je jen 50 dolarů.

Intel za minulý rok vykázal tržby 78 miliard dolarů (1,7 bilionů korun) a zisk 21 miliard dolarů (472 miliard korun). Letos v březnu nastoupil na post CEO Pat Gelsinger, který by měl Intel znovu dostat mezi špičku výrobců čipů, jelikož americká korporace v posledních letech oproti konkurenci ztrácela.

Jaké plány má Evropská unie s elektromobilitou? Podívejte se na video. 

Video placeholde
• Videohub