Slovensko směřuje k vývoji vlastního procesoru. Má konkurovat Googlu a Intelu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Intel
Nový a výkonnější. Senior viceprezident Intelu Patrick Gelsinger představuje nový procesor Xeon 5500 určený pro servery
procesor
4
Fotogalerie

Slovensko by se brzy mohlo stát unikátem. Malá země směřuje k vývoji vlastního procesoru, který je navíc většinově podporovaný lokálním kapitálem, a nikoli penězi ze Silicon Valley. Procesor dostal název Prodigy a vyvíjí ho společnost Tachyum se sídlem v Nevadě, Bratislavě a v Santa Claře. Do firmy přitekly vyšší desítky milionů dolarů včetně půjčky od slovenské vlády.

„Dostat procesor na trh vyjde až na sto milionů dolarů,“ popisuje pro deník E15 polovodičový architekt a zakladatel Tachya Radoslav Danilák. Prodigy je určený pro servery a datacentra, kde by měl pohánět náročné operace, jako je umělá inteligence. Tachyum uvádí, že by jejich výrobek měl soupeřit se specializovanými čipy od Googlu nebo Intelu, a to při výrazně nižší spotřebě.

Ambiciózní prohlášení doplnilo založení organizace I4DI. To chce za využití procesorů Prodigy na Slovensku postavit nejvýkonnější AI superpočítač světa. Vedle Tachya, Slovenské akademie věd nebo operátora Towercom se připojil americký výrobce pevných disků Seagate. Firma i díky tomu sbírá peníze. V roce 2019 investoval do Tachya částku 25 milionů dolarů slovenský fond IPM Group. Slovenská vláda připojila půjčku 17 milionů dolarů. Letos v létě bylo uzavřeno kolo s desítkami milionů dolarů. Slovenští investoři IPM Group a Across Private Investments přesnou výši neuvádějí.

Orientace na slovenský kapitál má dle Daniláka více důvodů. „Po roce 2010 vlivem krize došly peníze a přestalo se investovat do hardwaru, kapitál se v Silicon Valley přesunul do softwaru,“ vysvětluje podnikatel. Dále mluví o udržení kontroly ve firmě.

Kritici se obávají, aby Tachyum neskončilo podobně jako slovenské létající auto AeroMobil. I jeho tvůrci získali peníze od IPM Group a slovenské vlády. AeroMobil ale zatím nabízí pouze prototypy. Spolutvůrce Štefan Klein z projektu odešel a pracuje na létajícím vozu AirCar.

Radoslav Danilák za sebou však má silnou historii. Od 90. let dělal v USA na čipech pro PlayStation 2 nebo donedávna pro nejrychlejší superpočítač světa Tianhe-1A. Také založil a prodal dvě firmy. Jeho SandForce dodávala čipy pro SSD disky například do MacBooků od Applu. Startup za 377 milionů dolarů koupila společnost LSI. Danilákova druhá firma Skyera se také soustředila na ukládání dat a v roce 2014 ji získal Western Digital.

Danilák si do Tachya přizval odborníky, se kterými v minulosti pracoval. Mezi poradci figuruje bývalý technický ředitel AMD Fred Weber. „Díky historii máme dobré jméno a důvěru,“ věří Danilák. I proto se o slovenský procesor zajímají americké instituce jako ministerstvo energetiky. Pro tyto účely vznikla odnož Tachyum Government zaměstnávající lidi s bezpečnostními prověrkami. Mezi zájemci o testy se podle informací deníku E15 objevují i giganty typu Alibaba a Facebook.

„Tyto organizace testují různé čipy běžně, ale to ještě neznamená, že se zavážou k odběrům,“ vysvětluje Karel Masařík, ředitel brněnské firmy Codasip navrhující procesorová jádra. „O interních testech neinformujeme,“ vzkazuje americké ministerstvo. Slovenský procesor už zvládl rozchodit Linux a testují se prototypy. „Termíny dodávek ještě nemáme stanoveny. Směřujeme k takzvanému tape-outu,“ informuje mluvčí Tachya Miriam Mádrová. Tape-out představuje začátek výrobní fáze. Produkce má probíhat na Tchaj-wanu v TSMC, kde vyrábí Apple či AMD. Linky TSMC jsou nyní plně vytíženy a jsou součástí čipové krize.