Vyvlastnit? Stát rozhodne o pozemcích, které blokují dostavbu dálnice D3 u Tábora

Na čtyřech stech metrů vede dálnice D3 u Tábora jen v jednom pruhu. Dostavbě druhého brání spor ŘSD s motocentrem.

Na čtyřech stech metrů vede dálnice D3 u Tábora jen v jednom pruhu. Dostavbě druhého brání spor ŘSD s motocentrem. Zdroj: profimedia.cz

Pavel Bratránek (vlevo) přichází 17. února 2020 v budově krajského úřadu Jihočeského kraje v Českých Budějovicích na jednání, při kterém úřad řešil žádost Ředitelství silnic a dálnic o vyvlastnění pozemků motocentra bratrů Bratránkových kvůli stavbě dálnice D3.
Na čtyřech stech metrů vede dálnice D3 u Tábora jen v jednom pruhu. Dostavbě druhého brání spor ŘSD s motocentrem.
Pavel Bratránek ukazuje blokovaný úsek silnice před svým motocentrem. Dálnice D3 tak má jen jeden pruh.
4
Fotogalerie

Krajský úřad Jihočeského kraje by měl do měsíce sdělit, zda vyvlastní pozemky motocentra bratrů Bratránkových kvůli stavbě dálnice D3 u Tábora. Na dnešním jednání, jež bylo součástí správního řízení, rozhodnutí nepadlo. Výši odškodnění určí vyvlastňovací úřad. Uvedli to Pavel Bratránek a právní zástupce Ředitelství silnic a dálnic Jaroslav Heyduk

Pokud by vyvlastnění nabylo právní moci, ŘSD je připraveno sporný úsek D3 dostavět a zprovoznit za čtyři až pět měsíců. Rozhodnutí očekávají silničáři do dvou až tří týdnů, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD požádalo o vyvlastnění pozemků loni, aby mohlo dostavět 400 metrů dálnice. Vlastníkům už dříve navrhlo odškodnění, ale ti je nepřijali. Návrh odškodnění zaslalo ŘSD jak Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak i dotčeným firmám Milan Král a Taartrade.

„Ze strany státu žádný nový návrh nepadl, posun nulový. Zhruba do měsíce by měl krajský úřad vydat rozhodnutí. Nesouhlasíme s vyvlastněním, označujeme ho za nezákonné,“ řekl Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje od roku 2000. „Stát zmařil naše investice, vydal nezákonné stavební povolení. Teď ty škody odmítá platit a jen silovou formou přes vyvlastnění se nás snaží o nemovitosti připravit,“ dodal.

Soud už dříve rozhodl, že ŘSD musí vlastníky sporných pozemků buď připojit k D3, nebo je odškodnit. Právní zástupce ŘSD označil situaci za patovou. „Ale je potřeba ji vyřešit. A myslíme si, že postup vyvlastnění – i když je extrémní ve smyslu toho, že je to až poslední možnost – umožní vyčíslit spravedlivou částku, která náleží vlastníkům nemovitostí, a stavbu odblokovat,“ řekl Heyduk. Vyvlastňovací úřad podle Rýdla nedal při jednání najevo, že by ŘSD něco nedodalo nebo udělalo chybu při předkládání důkazů.

Krajské volby 2020 v Jihočeském kraji >>>

ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění téměř dvacet milionů korun. Pavel Bratránek však dnes uvedl, že je to obrovská lež. „Mně nabídli 2,5 milionu korun, ale ještě bych to za ty peníze musel zbourat,“ sdělil.

Pozemky s motocentrem k dálnici nelze připojit kvůli nesouhlasu vlastníků pozemků, přes které by měla vést příjezdová cesta, tedy Jihočeský kraj či městská část Měšice. Petr a Pavel Bratránkovi a firma Taartrade vlastní 4009 metrů čtverečních pozemků a dvě budovy na pozemcích, Králi patří 9290 metrů čtverečních orné půdy, jak uvedlo dříve ŘSD. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

V provozu je teď sedmdesát kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Dálnice D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.