Vyvlastňování pozemků pro stavbu silnic bude jednodušší

Dálniční problém. Po posledním verdiktu krajského úřadu může stavba finálního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru opět začít. Otázkou je, na jak
dlouho, protože ekologové se zřejmě znovu obrátí na soud

Dálniční problém. Po posledním verdiktu krajského úřadu může stavba finálního úseku dálnice D8 s délkou 4,7 kilometru opět začít. Otázkou je, na jak dlouho, protože ekologové se zřejmě znovu obrátí na soud Zdroj: CTK

Senát podle očekávání schválil vládní novelu, která má za cíl zjednodušit a zlevnit vyvlastňování pozemků například pro výstavbu silnic a dálnic. Norma rozděluje proces vyvlastnění na samotné vyvlastnění a na proces náhrady za vyvlastňovanou nemovitost. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela mění způsob stanovení výše náhrady za vyvlastnění. Dosud měl vyvlastňovaný jistotu, že získá náhradu nejméně 420 korun za čtvereční metr. Nově by výše měla být stanovena podle skutečného stavu pozemku v době jeho ocenění pro vyvlastnění.

„Náklady na výkupy pozemků by se měly snížit, neboť jejich cena se bude posuzovat podle skutečného stavu ke dni výkupu, ne podle možného budoucího využití jako například stavební parcely,“ řekl senátor ČSSD Miloš Malý.

Rozhodnutí Senátu uvítal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle něj změna usnadní investorskou přípravu velkých staveb a zrychlí výstavbu silnic. Známá je například kauza farmářky Ludmily Havránkové a její sestry Jaroslavy Štrosové, kvůli jejichž pozemkům nemohla být dokončená dálnice D11 do Hradce Králové. Spor o výkup pozemků se vleče 17 let a dosud není definitivně vyřešen.

Před vyvlastněním bude nově investor moci navrhnout vlastníkovi pozemku cenu až o 100 procent vyšší proti jeho aktuální hodnotě. Novela by tak měla zabránit tomu, aby stát vykupoval pozemky za nepřiměřeně vysoké ceny.

Pokud vlastník pozemku podá námitku proti vyvlastnění, bude mít odkladný účinek. Pokud by ale namítal pouze proti stanovené ceně, pak už odklad nebude. Proces stanovení náhrady se tak může podle ministra řešit samostatně. Stát by mohl ročně touto změnou zákona ušetřit miliardy korun ročně.

Schválená předloha počítá i s tím, že vyvlastněním nezaniknou žádná nájemní práva bez ohledu na to, co je předmětem nájmu. Zástavní a podzástavní právo mají podle návrhu nadále zaniknout jen v případě, že se vyvlastněním odnímá vlastnické právo k pozemkům a stavbám, na kterých váznou.