Důvěra v českou ekonomiku v srpnu klesla, meziročně však vzrostla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Sedmicka

Důvěra v českou ekonomiku v srpnu meziměsíčně klesla o 0,4 bodu na 10,7 bodu. Snížila se ale jen u podnikatelů, u spotřebitelů se nezměnila. Vyplývá to z výsledků konjunkturálního průzkumu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Meziročně naopak důvěra stoupla.

Statistici se v průzkumu ptají podnikatelů a spotřebitelů, zda se podle nich situace v budoucnu zlepší, zhorší nebo nezmění. Výsledkem je takzvané konjunkturální saldo, tedy rozdíl mezi kladnými a zápornými odpověďmi v procentech. U podnikatelů kleslo oproti červenci z 13,6 na 13,1 bodu a u spotřebitelů zůstalo na 1,3.

Ačkoli ve srovnání s předchozím měsícem se celková důvěra snížila, oproti loňsku se naopak zvýšila. Souhrnné saldo stouplo z rovných osmi bodů v srpnu 2014 o 2,7 bodu. Ještě výraznější byl růst důvěry spotřebitelů, která byla loni dokonce v záporných číslech, když činila minus 4,3 bodu. U podnikatelů důvěra v hospodářství také stoupla, loni byla na 11,1 bodu.

Salda indikátorů důvěryDůvěra v českou ekonomikuDůvěra v českou ekonomiku | Cesky statisticky uradZdroj: Český statistický úřad

Nejvíce důvěra meziměsíčně klesla v průmyslu o 2,3 bodu. Mírně se snížilo hodnocení domácí poptávky, ta zahraniční zůstává na stejné úrovni. V obchodu se důvěra snížila o 1,7 bodu. Ve službách se naopak zvýšila o dva body.

Analytici: Ekonomické podmínky jsou příznivé

Podle analytiků meziroční růst důvěry dokládá, že ekonomické podmínky v České republice i celé střední Evropě jsou příznivé. „Ekonomika eurozóny pokračuje v růstu a ceny ropy dosáhly minima. Situace na tuzemském trhu práce se zlepšuje a jak měnová politika České národní banky, tak fiskální politika české vlády zůstávají prorůstově nastaveny,“ sdělil hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Současný výrazný růst ekonomiky v Česku se sice podle něj dlouhodobě těžko udrží, ale zpomalení růstu bude jen návratem k normálu.

Nervozita na finančních trzích a propady asijských burz související s obavami ze zpomalování růstu čínské ekonomiky sice mohou podle odborníků zasáhnout i české hospodářství, ale jen přechodně. „Na rozdíl od minulých let je významným pozitivem současná struktura tuzemského hospodářského růstu, který je postaven na domácí poptávce,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Meziroční růst

Mezi podnikateli důvěra ve všech vybraných odvětvích ve srovnání s minulým rokem stoupla. Meziměsíční vývoj se ale značně různil. V průmyslu důvěra klesla z 5,3 na tři body a v obchodu se také snížila - z 19,3 na 17,6 bodu. Podnikatelé ve službách naopak vyjadřovali větší důvěru, 31,3 oproti červencovým 29,3 bodu. Ve stavebnictví zůstala důvěra na minus 20 bodech.

Podnikatelé v průmyslu a stavebnictví očekávají podle stastického úřadu v příštích třech měsících téměř neměnnost tempa výrobní a stavební činnosti i zaměstnanosti. Spotřebitelé vyjadřovali v průzkumu větší obavy z růstu cen, ale obavy ze zhoršení ekonomické situace a zvýšení nezaměstnanosti se nezměnily. „Spotřebitelé na vývoj v zahraničí rovněž nehledí bez obav, ale jejich obavy jsou více než u podnikatelů kompenzovány letním poklesem cen pohonných hmot. Ten do značné míry souvisí také s čínským útlumem, který oslabuje globální poptávku po ropě,“ sdělil hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.