7 tipů, jak prodloužit životnost baterky v mobilu

Zdroj: Foto banka 123RF

Hlásí váš telefon, že mu došla šťáva, a to ještě není ani čas večeře? Pokud patříte mezi ty, kterým telefon už prakticky srůstává s rukou a bojujete neustále s výdrží baterie, je tento článek pro vás jako stvořený.

Funkce, které zrovna nepoužíváte, vypněte

Možná se vám to zdá jako trapná první rada, ale divili byste se, kolik uživatelů mobilních telefonů má celý den zapnuté funkce jako Wi-Fi, Bluetooth, NFC a GPS.

Wi-Fi si zapněte až v místě, kde ji opravdu využijete, to samé platí i pro Bluetooth a v případě majitelů telefonů iPhone i pro funkci AirDrop. Kromě snížení spotřeby baterky se tak vyhnete i nevyžádaným obrázkům a souborům od neznámého člověka v tramvaji.

Aplikacím, které potřebují sledovat vaši polohu, „nařiďte“, aby ji využívaly jen po dobu, kdy zrovna danou aplikaci používáte.

Aplikace nechte spuštěné

Možná vás to překvapí, ale pro telefon je mnohem náročnější otevřít vypnutou aplikaci než ji obnovit zmraženou na pozadí. Jste milovník Instagramu? Nevypínejte jej pokaždé v domnění, že vám to pomůže ušetřit pár procent baterie. Právě naopak.

Aplikace, které nepoužíváte, odinstalujete

Zkuste se v nastavení svého telefonu podívat, které aplikace nejvíce vybíjí baterii. Zaměřte se především na ty, které pracují na pozadí. Jsou mezi nimi aplikace, které nevyužíváte? Tak si je rovnou odinstalujete. A zabijete tak dvě mouchy jednou ranou. Získáte pár procent šťávy a volnější kapacitu paměti.

TIP:Mobilní telefony Samsung disponují adaptivním úsporným režimem. V nastavení si sami určíte, jaké funkce a aplikace budou při úsporném režimu omezeny. U iPhonu si můžete zase aktivovat Režim nízké spotřeby – telefon dočasně pozastaví aktivitu funkcí, které pracují na pozadí. Přestane stahovat poštu a soubory do té doby, než jej znovu nabijete.

Notifikace – nenápadní žrouti baterky

Asi se teď budete dost divit, ale i posílání notifikací/oznámení má velký vliv na procenta vaší baterie. Popřemýšlejte, jestli je opravdu nutné, aby vám ze všech nainstalovaných aplikací chodilo oznámení. V nastavení si u jednotlivých aplikací upravte, zda chcete, aby vám notifikace chodily.

To samé platí třeba v případě e-mailové schránky. Ta se nemusí aktualizovat co 5 minut, ale můžete si navolit, že se zaktualizuje pouze v čase, kdy poštu aktivně používáte.

A jak je to s tím nabitím? Vybít až do 3 % a nebo?

Ještě donedávna nám výrobci říkali, že je lepší nechat telefon vybít úplně do červených čísel a teprve pak jej začít nabíjet. To platilo o bateriích ve starých typech telefonů. Moderní mobily to mají přesně naopak. V ideálním případě držte baterii vždy v rozmezí 20-80 %.

TIP: U iPhonu si můžete v Nastavení – Kondice baterie nastavit Optimalizované nabíjení. iPhone si zapamatuje, kdy nejčastěji telefon nabíjíte a nenabije se na víc než na 80 %, dokud jej nebudete potřebovat. Do plna se nabije až těsně před tím, než jej vezmete do ruky. Ideální řešení v případě, že jste ten typ, který telefon nabíjí přes noc.

Upravte si jas displeje

Čím větší se telefony stávají, tím více energii spotřebuje samotná obrazovka. Upravte si proto hned jas displeje. Ocení to nejen baterie telefonu, ale i vaše unavené oči. Můžete také využít funkci Automatického jasu, telefon si sám určí, kdy je potřeba jas ztlumit nebo naopak zvýšit.

TIP: Vaše oči vám také poděkují za speciální tmavý režim. A ukazuje se, že i ten dokáže markantně snížit spotřebu baterie, zejména v případě OLED displejů. Tato studie dokládá, že pokud máte jas displeje na maximum, je průměrná úspora baterie ve tmavém režimu až 47 %.

Pozor na teplo!

Mobilní telefony snáší horké prostředí asi stejně jako lední medvědi. Baterie se vlivem tepla vyčerpává mnohem rychleji než při běžné teplotě. Takový horký šok ji pak může nenávratně poškodit. A jaké jsou optimální tepelné podmínky?

Například výrobce Apple uvádí, že iPhone funguje nejlépe při teplotách od 0 do 35 °C. Rozhodně telefon nenechávejte v létě na palubní desce auta. Nezapomeňte, že se přístroj zahřívá i sám od sebe, a to kvůli tomu, že „pracuje“.

Horko snáší nejlépe herní telefony. Vývojáři počítají s tím, že na něm budete hrát hry nepřetržitě klidně několik hodin, proto jsou opatřeny speciálním chlazením a také lépe odvádějí vzniklé odpadní teplo. To ale neznamená, že jsou nezničitelné.