Pandemie firmám ukázala, jak je důležité být pružný a efektivní. Pomoci umí i 3D tisk, říká šéf firmy 3Dwiser

Jakub Cvilínek, jednatel 3D wiseru

Jakub Cvilínek, jednatel 3D wiseru Zdroj: 3Dwiser

Průmyslová keramika z 3D tiskárny.
Průmyslová keramika z 3D tiskárny.
Průmyslová keramika z 3D tiskárny.
4
Fotogalerie

Zatímco ve vývoji tiskáren pro domácí použití jsou Češi na světové špici, ve využití profesionálního 3D tisku jsou oproti světu několik let pozadu. Podle spoluzakladatele společnosti 3Dwiser Tomáše Soókyho řada firem, které by technologii 3D tisku mohly využít, na 3D tisk ani nepomyslí. 

Masivnější využití 3D tisku v českém průmyslu postupuje pomalu. Firmám, které si v době krize potřebují udržet konkurenceschopnost i při menších výrobních sériích, hledají nové příležitosti v nových oblastech nebo jen bojují s výpadky v dodavatelských řetězcích, přitom právě 3D tisk dokáže pomoci s efektivní a výnosnou výrobou.

„Podle našich zkušeností stále řada firem ani neví, že služby 3D tisku potřebují nebo, že by ho mohly využít k vlastnímu rozvoji. Přitom nyní, v době koronakrize, právě takováto řešení mohou pomoci s logistikou, umožňují vyrobit věci až v místě spotřeby, vedou k větší soběstačnosti firem a v neposlední řadě k úsporám nákladů,” říká Tomáš Soóky, spoluzakladatel 3Dwiser, jedné z nejrychleji rostoucích technologických společností v Česku.

Ta dodává 3D řešení například firmě Průmyslová keramika, která díky tomu vyrábí formy na výrobu dílců, respektive jejich jádra a vložky. Dříve je nechávali podle přání zákazníka vyrábět ze dřeva nebo frézováním kovů. „Jelikož se vždy jednalo o výrobek přesně na míru, narážela firma na vysoké náklady a časovou náročnost. S 3D tiskem jsme objevili úplně nové možnosti. Přinesl nám zásadní zlevnění a zrychlení výroby a také možnost vyrobit tvary, které byly dříve takřka nevyrobitelné. Postupem času se z 3D tisku stala klíčová a těžko nahraditelná součást naší výroby,“ říká jednatel společnosti Jakub Cvilinek.

Konkrétně firma uvádí, že například formu pro směšovač vzduchu a plynu průmyslového hořáku vyrobí s pomocí 3D tisku za 300 korun. Dříve využívaná dřevěná forma přitom vyšla na 20 tisíc. Významná je také úspora času. Zatímco výroba dřevěné formy trvala až 30 hodin, 3D tisk to zvládá za polovinu času.

„V mnoha oblastech jsou dnešní technologie 3D tisku již zcela plnohodnotnými výrobními nástroji. Z českého i slovenského průmyslu a výroby máme jednoznačnou odezvu: investice do kvalitních 3D tiskáren se mnohde vracejí během pouhých týdnů či měsíců. Nezřídka už s první větší sérií výrobků,“ říká Tomáš Soóky, 3Dwiser.

Čeští vývojáři tiskáren pro domácí nebo hobby použití slaví ve světě obrovský úspěch a uchytit se podařilo i dalším firmám nabízejícím materiály pro 3D tisk a další řešení. Co se týče využití profesionálního 3D tisku firmami a jeho nasazení v průmyslu, Česko je za západem roky pozadu. Krize je přitom pro firmy ideální příležitostí změnit myšlení a přijmout 3D řešení jako nástroj rozvoje a konkurenční výhodu. „Při velmi příznivé návratnosti investice, často v řádu několika měsíců, vidím aditivní výrobu jako velkou příležitost k rozvoji – a to s vědomím, že v době krize mají firmy omezené zdroje, takže většinou nemůže být řeč o masivních investicích. Pokud vyberou chytře, získají schopnost reagovat rychle a na míru měnícím se přáním zákazníků. Co jiného by si firma měla přát v dnešním neuvěřitelně rychle se měnícím světě?” ptá se Tomáš Soóky.