První Technologická olympiáda proběhne již letos v dubnu. Jak bude soutěž probíhat?

Energetická olympiáda

Energetická olympiáda Zdroj: Archiv Tadeáš Salaba

Energetická olympiáda
Energetická olympiáda
Energetická olympiáda
4
Fotogalerie

Snižující se zájem o technické obory se snaží postupně vyřešit nově vznikající projekt na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze, Technologická gramotnost. Organizátoři projektu vychází ze sedm let fungujícího projektu Energetická gramotnost, který ročně navštíví 150 základních a středních škol po celé České republice. Technologická gramotnost si klade za cíl studentům představit technologie, které nejsou pouze ve fázi vývoje, ale již se běžně objevují všude kolem nás. Mimo témat emisí skleníkových plynů nebo elektromobility se v rámci projektu studenti zaměří i na umělou inteligenci, IoT, 5G a kyberbezpečnost.

Organizátoři projektu pro studenty připravili celorepublikovou soutěž s názvem Technologická olympiáda. Studenti středních škol a gymnázií budou moci už 1. dubna změřit své síly ve školním kole soutěže, pro kterou organizátoři našli inspiraci u sesterského projektu Energetická olympiáda. 

„Česká republika potřebuje více techniků, více odborníků a více nadšenců do techniky. Zatím se z výsledků studentů vysokých škol ukazuje, že tímto směrem nejdeme. Projektem Technologická gramotnost a Technologická olympiáda bychom rádi České republice navrátili zájem o techniku, který zde vždy byl,“ říká Tadeáš Salaba, zakladatel projektu. 

Projekt přichází s formátem, který je zajímavý pro studenty i jejich učitele. Nejedná se totiž o vědomostní soutěž, jejímž cílem je posoudit úroveň znalostí studentů. Ve školním kole se studenti budou muset popasovat s 25 otázkami typu A,B,C. Studenti mohou navíc používat jakékoliv pomůcky, protože olympiáda klade důraz na týmovou práci, kreativitu, logické myšlení či schopnost dokázat dohledat potřebné informace.

Atraktivní výhra 30 tisíc korun

Na vítězný tým čeká výhra ve výši 30 tisíc korun, druhý nejúspěšnější tým si odnese 20 tisíc korun a třetí tým v pořadí odměnu 10 tisíc korun. Zároveň se studenti mohou těšit na řadu věcných cen: „Například vstupenky na Technologic festival pořádaný deníkem E15, vstupenky do Národního technického muzea a spousty dalšího,“ vyjmenovává Tadeáš Salaba.

A jak bude soutěž probíhat?

Celá soutěž je rozdělena do dvou kol. Školní kolo proběhne 1. dubna 2022 online na webovém portálu technologicka-gramotnost.cz. Soutěžící se ihned po jeho ukončení dozví své výsledky a pořadí. Nejúspěšnějších 25 týmů pak postoupí do finálového kola, které proběhne na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze v pátek 22. dubna 2022. 

„V rámci finále chceme studentům přiblížit aktuální technologické problémy a zajímavosti. Studenti si vyberou téma, k němuž jsou k dispozici mentoři a odborníci, s nimiž mohou probírat cokoli je zajímá. Výsledkem je pak prezentace, kterou studenti představí odborné porotě skládající se ze zástupců fakulty, mentorů a partnerských firem,“ dodává Salaba.

Registrace probíhá na www.teol.cz a to do 27. 3. 2022. Přihlásit se mohou studenti středních škol a gymnázií. Počet týmů z jedné školy není nijak omezen a v rámci tohoto systému mohou učitelé vidět, jak se jejich týmům dařilo.

Projekty Technologická gramotnost i navazující celostátní Technologická olympiáda probíhají pod záštitou Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a MŠMT; generálním partnerem je ŠKODA AUTO a.s., odborným garantem je ČEZ a.s., GasNet s.r.o. a Unicorn a.s.