Sdílené kanceláře přestaly být doménou startupů. Zájem roste také u velkých firem

Sdílené kanceláře a společné prostory v Praze na Smíchově

Sdílené kanceláře a společné prostory v Praze na Smíchově Zdroj: archiv E15

Sdílené kanceláře a společné prostory v Praze na Smíchově
Sdílené kanceláře a společné prostory v Praze na Smíchově
3
Fotogalerie

V covidové krizi se ukázalo, že flexibilní kanceláře mohou sehrát v životě firem zásadní roli, a to jak z hlediska ekonomického, tak i jako součást firemní politiky. V budoucnu budou i velké společnosti stále častěji přenechávat servis spojený s provozem kancelářských prostor profesionálním poskytovatelům.

Nedávný průzkum společnosti CBRE uvádí, že 64 procent českých firem plánuje investovat do nových technologií podporujících práce na dálku. Zvýšený zájem o udržitelnou výstavbu budov pak očekává 24 procent českých a 32 procent středoevropských zástupců dotazovaných společností.

Tazatelé se zaměřili na dopady koronaviru na kancelářský trh v zemích střední a východní Evropy. Výsledky ukázaly, že Česko a státy v regionu si v porovnání s většinou západoevropských zemí stojí velmi dobře. „Na nástup pandemie zareagovaly poměrně rychle a s využitím řady plošných opatření, která pozitivně ovlivnila průběh. Pandemie měla díky tomu významně menší dopad na rozhodování firem v regionu střední Evropy než v ostatních zemích,“ uvádí průzkum.

Do flexibilních coworkingových center právě v průběhu pandemie částečně přešly i větší firmy. Podíl korporátních klientů, tedy firem s více než pěti stovkami zaměstnanců, se v době pandemie u jednotlivých operátorů lišil. Například společnost IWG provozující centra Spaces nebo WeWork potvrzuje, že velké, často nadnárodní koncerny se na pronájmech podílely ze 60 až 75 procent.

„Jiní operátoři, jako jsou HubHub nebo WorkLounge, svůj byznys nadále stavějí na menších a středních firmách, nezřídka i jednotlivcích-freelancerech. Tato skupina může tvořit až 90 procent členů. A vyžaduje skutečnou flexibilitu nájemních podmínek,“ konstatuje Kamila Breen, vedoucí poradenství a průzkumu trhu BNP Paribas Real Estate.

Zájem dál poroste

Zakladatel coworkingu WorkLounge Lubomír Šilhavý ke vlivům pandemie na jeho byznys podotýká, že i v budoucnu bude čím dál více korporátů přenechávat servis spojený s provozem kancelářských prostor profesionálním providerům: „Domnívám se, že v blízké budoucnosti se vytvoří kancelářské řetězce se zvučnými jmény, jako jsou WeWork nebo i WorkLounge, které dokážou korporátům vytvořit profesionální prostředí i zdravou mixáž firem.“

Korporace hledají prostory například s kapacitou pro šedesát osob. Je pro ně důležité mít vlastní kanceláře, ale zároveň možnost využít zasedací místnosti a společné prostory, kde se zaměstnanci mohou scházet s ostatními uživateli. „Právě toto propojení s freelancery je pro korporace přínosné a například banky je přímo vyžadují. Pro zaměstnance je změna prostor i kolektivu nejen skvělé odreagování, ale i příležitost pro networking,“ dodává Šilhavý.

První kanceláře či místo v lounge si od WorkLounge mohli zájemci pronajmout ve Fóru Karlín. Teď už firma nabízí pobočky nejen v Karlíně, ale také na Václavském náměstí a na Smíchově. Obsazenost je téměř stoprocentní.

Klasická pracoviště zůstanou, jen ve změněné podobě

Uplynulé období nastartovalo řadu nových trendů, které budou ovlivňovat kancelářský trh i do budoucna. Týká se to masivního využívání práce z domova, rostoucího vlivu nových technologií nebo důrazu na bezpečnost zaměstnanců. Všechny tyto faktory budou vytvářet tlak na rostoucí flexibilitu ve všech oblastech.

Nabízí se možnost práce téměř odkudkoli, navrhování takových pracovišť, která umožňují rychle reagovat na nečekané situace, nebo uzavírání flexibilních nájemních smluv. To ovšem neznamená konec klasických pracovišť.

„Očekáváme, že se následky pandemie projeví především ve způsobu využívání stávajících kanceláří. Některé firmy si ponechaly část tradičních prostor, ale přidaly flexibilní kanceláře a práci na dálku. Z průzkumu CBRE dále vyplynulo, že 24 procent zástupců českých firem do budoucna očekává posun k vyššímu využívání coworkingových prostor a servisovaných kanceláří za účelem networkingu a rozprostření rizik z pohledu bezpečnosti zaměstnanců,“ uvádí Filip Muška, specialista na workplace v CBRE, který firmám zároveň navrhuje kompletní strategie ESG.

„Historicky byly kancelářské prostory vyhledávány na základě čverečních metrů. Firma si pak sama zařizovala kompletní vybavení, řešila provoz recepce i doplňování kancelářských potřeb nebo kávovaru. Nyní je však trendem  pronajmout si prostory podle počtu míst s flexibilními podmínkami a zajištěním kompletního servisu,“ uzavírá Šilhavý.