Česko i svět otevřou nové sdílené kanceláře, trh poroste o dvanáct procent

Scott.Weber Workspace otevřela centrum coworkingu v budově City Element na Pankráci. V roce 2023 má přibýt další v Holešovicích.

Scott.Weber Workspace otevřela centrum coworkingu v budově City Element na Pankráci. V roce 2023 má přibýt další v Holešovicích. Zdroj: Scott Weber

O sdílené kanceláře bude v příštích letech větší zájem. Trh má v roce 2025 dosáhnout 13 miliard dolarů.
Developer CTP v květnu 2021 otevřel v centru Brna vlastní coworkingové centrum Clubco.
3
Fotogalerie

Covidová pandemie přinesla pro byzyns sdílených kanceláří schizofrenní situaci. Klesl o ně sice zájem, v Česku i ve světě se ale otevřou další nové projekty. Důvodem je, že velcí hráči věří brzkému konci restrikcí a novému postpandemickému pracovnímu modelu. Čísly řečeno velikost coworkingového trhu dosáhne v roce 2025 zhruba 13 miliard dolarů, což znamená každý rok skok o 12 procent.

Roky 2022 a 2023 mají znamenat restart trhu se sdílenými kancelářemi. Česko za sebou nemá v tomhle smyslu nejlepší rok. Společnost WorkLounge tu vykazovala obsazenost kolem 80 procent. Prostory, které nabízela firma Impact Hub ČR, byly obsazené z 95 procent a firma HubHub byla na úrovni okolo 60 procent.

Přesto se brzy několik velkých projektů spustí. Společnost Scott.Weber Workspace nabídne zájemcům 3800 metrů čtverečních sdílených kancelářských prostor v novém holešovickém centru Port 7, které buduje stavební a developerská společnost Skanska. K dispozic bude 450 sdílených pracovních míst. Společnost již v Praze aktuálně nabízí téměř 3750 sdílených kancelářských míst.

Prahu čekají v příštích letech velké změny

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Ve Zlíně se otevře další pobočka Impact Hubu s názvem Silo II, a to již v první polovině ledna. Disponovat bude plochou pěti tisíc čtverečních metrů. „Vzniká od základního kamene. Má specifika, které starší budovy ne vždy mohou nabídnout, a těmi jsou velký důraz na technologie a na udržitelnost,“ popisuje Martina Kočařová, marketingová ředitelka Impact Hubu.  

Křivka nárůstu či odlivu členů je u Impact Hubu z dlouhodobého hlediska přímo úměrná vývoji covidové pandemie. Naproti tomu ale stoupl zájem právě o kanceláře. Až na několik málo je má coworking plně obsazené. Právě nejistota, kterou s sebou covidová doba přinesla, odrazuje firmy od dlouhodobých kontraktů a přihrává krátkodobějším smlouvám s coworkingy. Také díky fenoménu home office už nepotřebují často tak velké prostory jako dosud. Změny popsala před časem zpráva CII-Anarock s názvem Workplaces of the Future.

Nejen stávající coworkingoví hráči, ale i noví operátoři mají podle zprávy nyní velké plány na expanzi. Například Smartworks chce zpřístupnit 2,5 milionu nových sdílených míst během příštích tří až čtyř let.

Rychlý start i rychlý pád

Svět ale zažil i opačné příběhy. Například rychlý start firmy WeWork, do nějž výrazně promluvila pandemická omezení, znamenal předlužení firmy a hrozící krach. Společnost založil v roce 2010 Adam Neumann se svou ženou a s investičním bankéřem Joelem Schreiberem. Z jedné sdílené kanceláře v New Yorku firma expandovala do celého světa včetně České republiky. Na konci června nabízela své nemovitosti v 763 lokalitách ve 38 zemích světa.

Firma se v roce 2019 v řádu týdnů změnila z miláčka Wall Street ve vyděděnce, který bojoval o přežití. WeWork nakonec zachránila japonská technologická firma Softbank, která jí poskytla životně důležitých 9,5 miliardy dolarů. I když společnosti rostou tržby, stále není za vodou. Ve druhém čtvrtletí 2021 oznámila ztrátu 888,85 milionu dolarů, tedy zhruba 19,2 miliardy korun.