TOP ODPOVĚDNÁ FIRMA PRO ŽENY: ExxonMobil - předávání zkušeností od A do Z

Exxon Mobile

Exxon Mobile Zdroj: Exxonmobile

Exxon Mobile
Exxon
3
Fotogalerie

Společnost ExxonMobil si zakládá hlavně na podpoře řady programů, které se zabývají situací zaměstnankyň. „Společnost podporuje ženy v jejich rozvoji pomocí mnoha aktivit, setkání a workshopů,“ vysvětluje manažerka pro komunikaci Dagmar Císařovská. „Jde o to, aby si zaměstnankyně ExxonMobilu dokázaly říct o to, co potřebují, prosadily se, získaly patřičnou sebedůvěru v jakýchkoli situacích, tedy aby rovnoprávnost postavení byla faktická.“

 programu usnadňujícím profesní a osobní růst žen ve firmě je pražská skupina dokonce jedním z nejsilnějších v celém ExxonMobilu.

Ve vedení společnosti je v současné době 54 procent žen a celkově jich ve firmě pracuje 48 procent. Může se pochlubit opakovanými oceněními, jako je Společnost přátelská rodině a Podnik podporující zdraví.

Program označovaný zkratkou WIN (Women Interest Network) je založen především na vzdělávacích workshopech, seminářích, přednáškách a na sdílení. Zaměřuje se na různé oblasti života zaměstnankyň, ať už je to podpora v jejich roli rodiče, nebo kariérní růst či sladění osobního a pracovního života. S ostatními pobočkami sdílejí své know-how a nápady, jak ženy v jejich kariéře podpořit. „K tomu si díky WIN dopomáhají navzájem předáváním zkušeností, sdílením anebo vzděláváním s profesionály na seminářích či přednáškách,“ upozorňuje Císařovská. Za roky 2018 a 2019 takových akcí bylo kolem třiceti.

Aby však mohly mít závěry nebo zajímavé nápady ze setkání vůbec nějaký dopad, je podstatné, aby je slyšelo vedení společnosti. „Je to jednoduché, programů se účastní i management, mnoho situací se přece týká i jich,“ upozorňuje Císařovská. „Na většinu akcí WIN chodí také muži, jejichž podpora žen je v tomto ohledu naprosto zásadní,“ dodává.

Inspirace mimo firmu

Významná je také spolupráce WIN s programem Exchange4U. Ten byl sice původně založen s cílem propojovat ženy z různých společností, ale postupně se proměnil v největší český mezi firemní networkingový program pro muže i ženy.

„V současnosti jej navštěvují zaměstnanci z 55 společností. Propojují se tam lidé z korporátního i neziskového sektoru. Setkání probíhají měsíčně, vždy na vybrané téma. Pravidelně se účastní více než 120 lidí. Součástí programu je odborná přednáška na dané téma a následně workshopy, v nichž mají účastníci možnost inspirovat se navzájem,“ popisuje program Císařovská, která je i jeho zakladatelkou a ambasadorkou.

Rodinný průvodce

V pražské pobočce ExxonMobilu pracuje přes 650 rodičů a dalších 200 jich je v současné době na rodičovské dovolené. Nejen proto se před pár lety vedení rozhodlo založit unikátní roli rodinného průvodce. Ten zaměstnance doprovází v různých životních a rodinných situacích. Opět jde o vzájemné předávání zkušeností a případné rady či pomoc profesionálů.

„Jeho cílem je pomoci zaměstnancům sladit rodinný a pracovní život, například podporovat rodiče

před rodičovskou dovolenou, během ní a po ní, což mimo jiné znamená, že vyškolená osoba ve firmě radí a pomáhá, tedy provádí budoucí matku těhotenstvím přímo na pracovišti. Později je s ní ve spojení i v době mateřské dovolené a nakonec jí ulehčí návrat. Rodinný průvodce pomáhá i zaměstnancům, kteří třeba musejí pečovat o nemocného člena rodiny. Rodiče zase mohou využít poradenství, například když mají problémy s dětmi,“ vysvětluje Císařovská, jež byla i iniciátorkou tohoto programu.

Průvodce tak reflektuje potřeby zaměstnanců a propojuje je navzájem při řešení jejich životních situací. I díky vytvoření této unikátní pozice získal ExxonMobil v roce 2018 ocenění Společnost přátelská rodině. „Stali jsme se příkladem nejen pro ostatní pobočky naší společnosti globálně, ale i pro ostatní firmy v Česku,“ doplňuje Císařovská.

Srovnané platy

Při rozhodování o platu jsou ve společnosti dodržována pravidla rovného odměňování včetně kontrolních mechanismů bránících nerovnostem v platech. „Celou administrativu určování nebo zvyšování platu má na starosti tým v Jižní Americe. Tamní kolegové často podle jména ani nerozeznají, kdo je žena a kdo muž. Hlavním faktorem růstu platu je pracovní výsledek v konkrétním časovém úseku. Kromě toho lokální manažeři každoročně kontrolují, respektive porovnávají platy mužů a žen na stejných pozicích,“ doplňuje Císařovská.

V anketě TOP ODPOVĚDNÁ FIRMA HLASUJTE >>> ZDE