EU reaguje na požadavky zemědělců „citlivě“: Ustupuje, kam jen může, protože nemá na vybranou

Protest farmářů ve Zlínském kraji. (20.3.2024)

Protest farmářů ve Zlínském kraji. (20.3.2024) Zdroj: ČTK / Glück Dalibor

Evropská unie jasně zvolila vůči rolníkům protestujícím napříč kontinentem cestu ústupků a kompromisů, aby zastavila frondu a uklidnila tuto sice marginální, ale zároveň životně důležitou profesní skupinu obyvatel. Ministři zemědělství, kteří se sešli v úterý v Bruselu, implicitně uznali, že dosavadní kurs společné zemědělské politiky (SZP) byl rigidní a zejména vůči soukromě hospodařícím malorolníkům nepřiměřeně náročný, a souhlasili s jeho změkčením.

Článek vyšel na webu Info.cz

Členské státy schválily návrhy Evropské komise, které přepokládají dosti zásadní zjednodušení některých pravidel, omezení administrativní zátěže zejména pro malé farmy a snížení nároků na ochranu životního prostředí, přičemž jednotlivé úlevy jsou provázány a liší se podle velikosti hospodářství, na něž se vztahují. 

„Nejsou to kosmetické změny. Jde o skutečné zjednodušení pravidel společné zemědělské politiky,“ řekl na tiskové konferenci komisař Janusz Wojciechowski.

Významně se posiluje rozhodovací autonomie vlád členských zemí, které nově dostávají možnost upravovat pravidla Společné zemědělské politiky podle specifických národních podmínek. Ty například mohou domácím farmářům dočasně a cíleně odpustit některé povinnosti, jejichž splnění normálně podmiňuje nárok na vyplacení evropských dotací, a to v případě nečekaných klimatických okolností/událostí, které znemožňují jejich splnění.

Národní ministerstva zemědělství budou také moci nově rozhodovat o ochraně půdy podle místních podmínek a ročních období. Budou smět nahradit povinné střídání plodin na půdě zajištěním pouhé „rozmanitosti“ pěstovaných plodin, a to zejména v oblastech postižených suchem nebo naopak přemírou vláhy. V takovém případě postačí, pokud hospodářství do 30 hektarů budou pěstovat aspoň dvě plodiny a větší farmy aspoň tři plodiny.

Farmáři napříč Evropou už nebudou muset sázet stromy, vytvářet meze, remízky či mokřady jako podmínku pro získání evropských dotací. Jejich jedinou povinností bude stávající krajinotvorné ekologické prvky chránit a zachovávat. Ale pokud se pustí do jejich vytváření nebo budou nechávat část půdy ležet ladem, získají nárok na zvláštní prémii.

Právě podmínka vyčleňování čtyř procent půdy jako úhor je mezi farmáři obzvlášť neoblíbená. Rozčiluje je, že je EU nutí k něčemu, co snižuje jejich zisky. Podobně brojili také proti návrhu dále omezovat používání pesticidů, který Evropská komise už stáhla. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!