Evropským hodnotám došly peníze, znojemské okurky v ohrožení, KVIFF rozdělil podnikatele

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: e15 / grafika

  • Evropským hodnotám došly peníze. Organizace, kterou kritizoval Zeman, se drolí
  • Výroba okurek Znojmia v Česku končí. Potravinářský koncern Orkla propustí 250 lidí
  • Hodili nás přes palubu, stěžují si karlovarští podnikatelé. Z festivalu profitují hlavně stánkaři

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v E15 psali.

Evropským hodnotám došly peníze. Organizace, kterou kritizoval Zeman, se drolí

Think-tank Evropské hodnoty přepálil expanzi a dostal se do finančních problémů. Kvůli úsporám odešly desítky zaměstnanců včetně týmu pro boj s dezinformacemi, na který útočil exprezident Miloš Zeman i prokremelská scéna.

Výroba okurek Znojmia v Česku končí. Potravinářský koncern Orkla propustí 250 lidí

Koncem tohoto roku uzavře norská potravinářská společnost Orkla svoje dva české závody – jeden v Bzenci na Hodonínsku a druhý v Panenských Břežanech u Prahy. O práci přijde kolem 250 zaměstnanců. Uzavření závodů se dotkne výroby sterilovaných okurek Znojmia a mraženého ovoce dceřiné firmy Agrimex Vestec. Do portfolia Orkly dál spadají například produkty Hamé, Vitana, Otma nebo paštiky Májka.

Nepokoje ve Francii se uklidňují. Rodinu mrtvého mladíka pobouřila sbírka pro policistu

Po týdnu nepokojů se situace ve Francii uklidňuje, počet incidentů klesl i v noci z pondělí na úterý. Policie od nedělního večera zadržela kolem 50 lidí, což je o řád méně než v uplynulých dnech. Nepokoje propukly po úterní smrti mladíka se severoafrickými kořeny, kterého zastřelil policista na pařížském předměstí Nanterre. Vyžádaly si už několik obětí na životech. Babička zabitého v neděli vyzvala k ukončení násilí, vyjádřila se ale také k finanční sbírce pro policistu. „Naší rodině to láme srdce,“ řekla.

Hodili nás přes palubu, stěžují si karlovarští podnikatelé. Z festivalu profitují hlavně stánkaři

Filmový festival si do Karlových Varů přijedou každoročně užít tisíce českých i zahraničních filmových nadšenců. Mohlo by se tak zdát, že podnikatelé a živnostníci v nejchudším kraji republiky mají během prvního červencového týdne příležitost navýšit své zisky. Ne všichni si ale během festivalu polepší.

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Letní dovolená • E15

Majitel hokejové Sparty koupil od šéfa ČT jeden z nejlukrativnějších pozemků v Praze

Investiční skupina Kaprain Karla Pražáka získala lukrativní pozemky na jedné z nejžádanějších adres v Praze. V těsně blízkosti vyhlídky Havránka, hned vedle vily developera Luďka Sekyry nebo dalšího miliardáře Jaromíra Tesaře koupila parcely o celkové výměře přes sedm tisíc metrů čtverečních. Na pozemku má stát rodinný dům s obří zahradou.

První nájemci se na Barrandovské terasy nastěhují na podzim. Cena zůstává tajemstvím

Po více než dvaceti letech opět ožijí ikonické Barrandovské terasy. Rekonstrukce historické restaurace ještě sice neskončila, ale vedle ní vyrostly dvě nové budovy s 61 apartmány. Ty na podzim přivítají první nájemce. O návrh budov se postaralo architektonické studio Kuba & Pilař. Výši nájemného si investor Michalis Dzikos zatím nechává pro sebe. Rekonstrukce historické budovy by měla být finálně dokončena za 12 až 18 měsíců. Největším úskalím jsou interiéry.

NATO váhá, co na summitu nabídnout Ukrajině. Erdogan je neústupný, přijetí Švédska drhne

Severoatlantickou alianci čeká příští týden ve Vilniusu jeden z nejdůležitějších a patrně také nejnáročnějších summitů. Očekávalo se, že na něm členové vojenského paktu oslaví přijetí Finska a Švédska do svých řad. Přistoupení druhé severské země ovšem stále blokují Turecko a Maďarsko a ani na poslední chvíli se nedaří jejich odpor zlomit. NATO rovněž musí vyřešit, jak se vypořádat s přihláškou Ukrajiny.

Komentář: Zelenského dobře utajená návštěva. Češi se ukázali jako zodpovědný národ

Při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vyhrála zodpovědnost nad senzací. To, že se něco chystá, se šuškalo mezi politiky, bezpečnostními experty a novináři více než týden. Přesto si nikdo nedovolil událost propálit až do poslední chvíle. Lavinu článků a komentářů na sociálních sítích nakonec spustila až chyba agentury AP, která očekávanou návštěvu vyzradila pár hodin před vypršením embarga. I tak může být Česko jako důvěryhodný hostitel na sebe hrdé.