Americký finančák se zaměřil na boháče

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Nejbohatší Američané loni mohli více počítat s tím, že je bude prověřovat tamní finanční úřad (IRS). Úřad výrazně posílil kontroly u lidí vydělávajících více než jeden milion dolarů ročně. Pod větší drobnohled se ale dostali i obyvatelé USA s příjmy přes půl milionu dolarů ročně. Spojené státy tak chtějí zabránit tomu, aby se lidé s vysokými příjmy vyhýbali placení daní. Informoval o tom deník The Wall Street Journal.

Zatímco ještě v roce 2010 prošlo kontrolou 6,7 procenta poplatníků vydělávajících mezi jedním a pěti miliony dolarů, loni to bylo už 12 procent. Ve skupině s příjmy mezi pěti miliony až deseti miliony dolarů pak kontroloři zkoumali 21 procent poplatníků oproti 12 procentům v předchozím roce. U lidí s výdělky od půl milionu do jednoho milionu dolarů pak bylo kontrol 5,4 procenta oproti 3,4 procenta v roce 2010.

Vůbec největší pravděpodobnost kontroly ale měla skupina Američanů s příjmy nad deset milionů dolarů. Kontrola tu čekala 30 procent poplatníků oproti 18 procentům v předchozím roce. IRS celkově prověřila jen 1,1 procenta všech odevzdaných daňových přiznání jednotlivců a 1,5 procenta daňových přiznáních firem. U bohatých lidí tak prověrky byly výrazně častější než u zbytku populace.

K diskuzi o redistribuci bohatství nedávno přispěl miliardář Warren Buffett, když vyzval americké zákonodárce, aby zvýšili daně pro mimořádně bohaté. „Já i moji přátele jsme již dlouhou dobu rozmazlováni Kongresem, který je přátelský k miliardářům,“ uvedl 80letý šéf konglomerátu Berkshire Hathaway.

Warren BuffettWarren Buffett|CTK/ABACA/Lionel Hahn

Buffett uvedl, že zaplatil loni na daních zhruba sedm milionů dolarů (117,6 milionu korun). „Zdá se to hodně peněz. Ale zaplatil jsem jen 17,4 procenta ze svého zdanitelného příjmu a to je v současnosti nižší podíl, než zaplatil kdokoliv z dalších 20 lidí v naší kanceláři. Jejich daňové zatížení se pohybuje v rozmezí od 33 procent do 41 procent a v průměru 36 procent,“ dodal s tím, že někteří z jeho bohatých přátel platí jen 15procentní daň.

Aktuální údaje dokládají současnou strategii úřadu více se snažit odhalovat daňové úniky u bohatých Američanů. IRS kvůli tomu nedávno vytvořil i zvláštní odbor, který se zaměřuje jen na tuto skupinu poplatníků a na firmy. „Výrazně bohatí jednotlivce z mnoha důvodů včetně opodstatněných obchodních důvodů využívají sofistikované finanční, obchodní a investiční nástroje s komplikovanými právními strukturami a daňovými důsledky. Mnoho z nich je v pořádku. Jiné ale maskují agresivní daňové strategie,“ řekl již před časem šéf IRS Douglas Shulman.