Bankám začíná konkurovat fintech

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Peníze, koruny
Peníze, koruny
Peníze, koruny
4
Fotogalerie

V Evropě působí přes tři tisíce bank, které připravovaná unijní směrnice PSD2 přiměje otevřít část údajů o svých klientech třetím stranám. Finanční domy tak do byznysu pustí novou konkurenci.

Letošní rok odstartuje novou éru bankovnictví, která se propříště alespoň zčásti obejde bez samotných bank. Chystaná unijní norma PSD2 zpřístupní některé z informací o klientských kontech v bankách třetím stranám a postaví tak rovnítko mezi banky a novátory z řad velkých technologických hráčů i finančních start-upů. Dvoustranný model tradičního bankovnictví stojící na bance a klientovi se tak rozroste o byznysmeny ze sféry fintechu.

„V Evropě působí přes tři tisíce bank, které spolu se směrnicí PSD2 budou muset otevřít část údajů o svých klientech. Třetí strany nastoupí do tohoto dřívějšího vztahu banka–klient a doslova jej ovládnou,“ soudí šéfka oddělení plateb a příjmů britské Citi Ireti Samuel-Ogbu. „PSD2 ale není jen o zpřístupnění informací těmto třetím stranám, každý si pod nimi hned představí živé dynamické start-upy. Jde ale i o další banky, jejichž sílu bych rozhodně nepodceňoval,“ dodává vedoucí partner polské společnosti mAccelerator Wojciech Chmielewski.

Norma PSD2 má od letoška zrušit lukrativní monopol bank na přístup k údajům o klientských účtech. Banky nicméně spěchat nemusejí. Na uvedení nových pravidel do praxe budou mít celého půldruhého roku. Pokud nebudou mít členské země nebo Evropská komise k novému systému fungování bankovního trhu výhrady, koncem roku 2019 vstoupí předpisy v platnost natvrdo.

„Nemyslím, že PSD2 u nás způsobí nějakou revoluci. Pochybuji totiž, že by byla většina českých zákazníků ochotna poskytovat důvěrné informace o svých účtech,“ říká Michal Šmída, zakladatel fintechové společnosti Twisto poskytující takzvané odložené platby. „Celé PSD2 je z mého pohledu urychlení toho, co by se stejně s finančním trhem stalo tak jako tak. PSD2 celý tento proces urychluje a standardizuje tak spolupráci mezi bankami a fintech společnostmi ve prospěch klienta,“ dodává Zdeněk Přibyl, šéf poradenské společnosti Capgemini.

O tom, jakou část bankovního byznysu si fintechové firmy nakonec ukousnou, rozhodne opatrnost klientů. „Bezpečnost sehraje velkou roli v přesvědčování stávajících bankovních klientů, aby nepřecházeli k fintechovým společnostem nebo jiným bankám,“ říká advokát Filip Michalec z právní kanceláře Dentons. Loni české banky udělaly poslední pokus bránit se před novou konkurencí z řad fintechu, a to alespoň přestavbou svého internetového bankovnictví. Novou verzi svého elektronického rozhraní s klienty oznámily loni hned čtyři z pěti největších českých bank.