Bankéři mají napilno. Zvedají si pevné mzdy

Banka

Banka Zdroj: ctk

Dohoda Evropské unie na krácení finančních odměn pro bankéře nezůstala bez praktické odezvy. Po slovní kritice z potrefeného sektoru a z londýnské City především došlo na činy. Vedení mnoha bank, zjistil britský deník Financial Times, předělávají v rychlosti své mzdové a bonusové systémy.

Princip je jednoduchý: má-li být povoleno, že se prebendy mohou vyšplhat maximálně na stejnou úroveň jako plat a v případě souhlasu akcionářů nanejvýš na jeho dvojnásobek, je třeba příjmy postavit na fixu a dát ruce co nejvíce pryč od napadnutelných přídavků.

„Termínem je konec března, do té doby chtějí mít banky hotovo,“ napsaly Financial Times. Nejzazší mezí jsou valné hromady, které by měly úpravy v oceňování práce špičkových zaměstnanců schválit. Když se to nestihne, musí se svolat mimořádné akcionářské grémium. Unijní restrikce platí od začátku příštího roku.

V praxi má uhýbný manévr vypadat tak, že pevné mzdy půjdou nahoru a kritéria pro bonusy změknou. Vyšší plat a méně zasloužené příhozy mají vytvořit požadovanou proporci a nepřitahovat nežádoucí pozornost.

„Naši právníci byli přesvědčeni, že zadání zvládli. Teď musí ještě vše rychle zformulovat,“ tvrdí nejmenovaný bankovní manažer, který se připravuje na květnovou valnou hromadu.

Základní mzdy by se měly zvednout skutečně výrazně. Finančník dosud pobírající 1,5 milionu liber za rok (1,72 milionů eur) si prý polepší na dva až 3,5 milionu liber (2,29 až čtyři miliony eur).

Reakce bank je v souladu s varováním ministra financí Spojeného království George Osbourna. Ten už před časem předpověděl, že nová pravidla v Evropské unii povedou k vyšším základům stejně jako ke komplikacím ve snaze navázat výši prebend na udržitelný ekonomický úspěch. Londýn přesto věří, že se mu ořezávací plán, který ukul Evropský parlament a členské státy na konci února, povede ještě zhatit.

Nová regulace bank se zaměřuje i na systémová rizika