Bankovní byznys opustil další top manažer

Libor Löfler, Abert Le Dirac'h, Vladimír Jeřábek

Libor Löfler, Abert Le Dirac'h, Vladimír Jeřábek Zdroj: Profimedia

Komerční banka je za poslední rok už třetím ústavem z branže, který řízl do svého vrcholového vedení.

Komerční banka, trojka na českém bankovním trhu, se rozloučila se členem svého nejužšího vedení. Představenstvo opustil po dvou dekádách v bance a více jak třech letech ve vedení ústavu Libor Löfler zodpovědný v Komerční bance za informatiku a řízení změn. Důvody rozhodnutí banka odmítla komentovat, nový člen není prozatím znám. Během října jde po Marku Ditzovi z ČSOB o druhého vysoko postaveného bankéře opouštějícího svou finanční skupinu. Nová doba si prý žádá jiný formát manažerů.

Během posledního roku do svého vedení řízly tři z pěti největších domácích bank. Už koncem loňského roku opustil vedení Raiffeisenbank jeden z klíčových manažerů Rudolf Rabiňák. Podle personalistů bude výměn na vysokých manažerských postech přibývat spolu s tím, jak nové trendy ve finančnictví mění požadavky na způsob vedení. Jde prý především o vliv digitalizace a automatizace, které do bankovního byznysu promlouvají ještě více než v ostatních odvětvích ekonomiky.

„Management v tomto procesu hraje klíčovou roli. Jedná se vlastně o kompletní restrukturalizaci firmy, změnu procesů a změnu profilů zaměstnanců, kteří se budou zaměřovat na jiný typ aktivit. Pracovní pozice tak budou v budoucnosti vyžadovat jiné dovednosti,“ říká šéf marketingu personální agentury ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Nastupujícím trendem v bankovnictví je navíc takzvané agilní řízení, které méně sází na formální organizační struktury a podporuje průběžně vznikající týmy podle momentálních potřeb byznysu. „Pro banky byla typická pyramidální struktura řízení, která ale zažívá svůj soumrak. Postupný přechod na agilní řízení s sebou přinese i menší potřebu manažerských pozic,“ dodává nezávislý personalista Matěj Matolín.

Právě v souvislosti s ČSOB a Komerční bankou se navíc v posledních měsících mluvilo o masivním propouštění v tuzemských bankách. Potřebou zjednodušit řízení a připravit se na digitalizaci oba ústavy zdůvodňovaly plánovanou redukci stovek zaměstnanců během příštích tří let.